BDP NA PRESTIŽNIM FESTIVALIMA

BDP NA PRESTIŽNIM FESTIVALIMA

27.9.2024

Pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet”, 58. Bitef biće održan od 25. septembra do 4. oktobra. Selekciju, koju je potpisao reditelj Nikita Milivojević, umetnički direktor Bitefa sa svojim kreativnim timom, čini čak deset produkcija što stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Međunarodni žiri čine rediteljka, koreografkinja i autorka Marin Man, umetnička direktorka grupe „In vitro” iz Francuske, kao i glumice Jelena Stupljanin i Tihana Lazović, dramaturg i pisac Dimitrije Kokanov, te novinarka i kritičarka Nataša Tripni, koja živi i radi u Londonu i Beogradu.

„Budućnost“, po motivima romana „Ministarstvo budućnosti” Kima Stenlija Robinsona, u režiji jednog od vodećih slovenačkih reditelja mlađe generacije, Žige Divjaka premijerno je izvedena decembra prošle godine. Projekat je jedan od dve domaće predstave u glavnom programu Festivala. „Specifičnost ove predstave leži u tome što temi ekološke propasti sveta pristupa iz pozicije koja se ne bavi ljudskim iskustvima, već nam pruža priliku da ovaj problem sagledamo iz jedne nesvakidašnje perspektive i zapitamo se nad tim šta mi, kao ljudi, možemo da uradimo da sprečimo svoj destruktivni uticaj na prirodu“, rekla je koselektorka Bitefa, Tijana Grumić.

Predstava će nedelju dana kasnije biti izvedena i u Sarajevu, na programu 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.  Manifestacija koja ostaje dosledna u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo, smatrajući i na osnovu sopstvenog iskustva da je u vremenu ratnih užasa važno čuti glas umetnosti, biće održana od 4. do 13. oktobra. Biće izvedeno 19 predstava iz 16 zemalja, a prema navodima organizatora, reč je o delima značajnih rediteljskih imena i bogate teatarske estetike, od kojih je 11 u takmičarskoj selekciji.

„Budućnost” je na programu Bitefa 30. septembra, a 8. oktobra će biti odigrana na MESS-u. Igraju: Bernarda Oman, Gregor Gruden, Lara Volf, Iztok Drabik Jug, Gregor Zorc, Lotos Šparovec, Milena Vasić, Marija Pikić, Jana Bjelica, Milan Zarić, Stefan Starčević i Milan Kolak.

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.