TIHO
fotograf

TIHO TEČE MISISIPI

Velika scena „Olivera i Rade Marković“

Reditelj: Ivica Buljan

Dramatizacija prvog romana Vladimira Tabaševića, nagrađivanog književnika mlađe generacije o kome se mnogo priča, projekat je koji je, u režiji gosta iz Hrvatske Ivice Buljana, u planu da otvori drugi beogradski RUTA festival. Tabašević piše poeziju, kratke priče, a do sada je objavio tri romana: „Tiho teče Misisipi” (2015, u užem izboru za NIN-ovu nagradu), za koji je dobio regionalnu nagradu „Mirko Kovač”, zatim „Pa kao” (2016, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu) i „Zabluda svetog Sebastijana” (2018), za koji je nagrađen NIN-ovom nagradom za roman godine. „Misisipi” zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva.

Reditelj ove predstave Ivica Buljan dolazi nam iz Hrvatske i jedan je od najuticajnijih stvaralaca regiona. Njegove predstave gostovale su na međunarodnim festivalima u više od trideset zemalja, a dobitnik je najznačajnijih priznanja u regionu (od Sterijine i Gaveline nagrade do priznanja na Borštnikovim srečanjima).

Autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Ana Savić Gecan i kompozitor Mitja Vrhovnik Smekar.

Igraju: Aleksandra Anja Alač, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša