Vest | 04. marta 2021.

ZLA KOB POTISNUTIH ŽELJA

Premijera predstave “Dan kada ja više nije bilo ja” jednog od najizvođenijih savremenih nemačkih dramatičara Rolanda Šimelpheniga, u postavci mlade rediteljke Tare Manić, biće izvedena 6. marta u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je na konfeniciji za novinare.

Premijera predstave “Dan kada ja više nije bilo ja” jednog od najizvođenijih savremenih nemačkih dramatičara Rolanda Šimelpfeniga, u postavci mlade rediteljke Tare Manić, biće izvedena 6. marta u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je na konfeniciji za novinare.

Specifičnog spisateljskog stila, koji seže u rasponu od snolikog do naturalističkog, Šimelpfenigove drame izvođene su u 40 zemalja sveta, prevedene na preko 20 jezika, a na domaćim scenama igrane su do sada u Bitef teatru, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu (“Žena iz prošlosti”, “Arapska noć”, “Životinjsko carstvo”).

Komad “Dan kada ja više nije bilo ja” praizvedbu je imao u berlinskom Dojčes Teatru u režiji Ane Lenk 2018. godine. Govori o običnoj porodici u kojoj se jednog dana desi nešto neobično – ostvari im se ono o čemu su krišom sanjali – u porodičnom domu se pojavljuju dvojnici roditelja.

“Ovaj komad donosi pitanje identiteta i odnosa sa samim sobom i sa sopstvenim očekivanjima. Pratimo jednu porodicu – roditelje sa decom, i šta se sa njima događa kada se u njihovom domu pojave njihovi dvojnici. Gledamo svakodnevne situacije tokom jednog običnog dana koje kroz dramu apsurda preispituju šta je danas brak, porodica i identitet”, kazala je rediteljka Tara Manić i dodala da je ponosna i počastvovana što je BDP odlučilo da u svoj repertoar uvrsti komad jednog od najznačajnijih nemačkih autora i da to za svaki teatar predstavlja prestiž.

Pozivajući se na ključnu rečenicu lika koji tumači (“ugasila sam se a da nisam ni gorela”), glumica Ivana Nikolić je objasnila: “Predstava se bavi onim delovima naših ličnosti koje smo ugasili, odnosno našim potisnutim željama i šta je nezadovoljstvo koje iz toga proizlazi, a koje posle projektujemo na naše supružnike i decu”.

Daniel Sič objašnjava da je forma teksta nešto sa čim se do sada nije susreo, ali da su rediteljka i čitava ekipa uspeli da sve to pretoče u toplu i duhovitu predstavu. Sa njim se složio Ivan Zarić, dodavši da je reč o teškom tekstu, koji su uspeli da upriliče tako da bude pitak za publiku, “ali tako da opet sve te rečenice odzvanjaju kao eho u mislima gledalaca nakon predstave”.

Za predstavu u BDP tekst je prevela Bojana Denić. Dramaturg predstave je Vuk Bošković, scenografiju i kostime osmislila je Selena Org, kompozitor je Vladimir Pejković, a koreograf Dejan Kolarov.

Pretpremijera je zakazana za 5, premijera za 6, a prva repriza za 7. mart na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”. Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen i mesta nisu numerisana.