Vest | 03. marta 2021.

ŽIVOTNI I POZORIŠNI (U)SPOMENAR

Beogradsko dramsko pozorište nedavno je, vezano za najavljenu izdavačku delatnost, objavilo knjigu neobičnog naslova – „Teatrarijum“, Sava Radovića, dramskog umetnika i dugogodišnjeg člana Kuće.

Kroz hronološki dosledno ispraćen niz anegdota, Radović prenosi intimne pripovesti odrastanja, dokumentarnu sliku vremena i društveno-političkih prilika tokom kojih je stasavao i sazrevao, niz pozorišnih prilika i neprilika kojima je svedočio, te „Teatrarijum“ predstavlja duhovito i sentimentalno štivo o autentičnoj glumačkoj sudbini, ali i teatarskom životu poslednjih četrdeset godina. Arhivske fotografije (iz pozorišnih i privatnih zbirki) dodatno obogaćuju ovu neuobičajenu knjigu sećanja.

„(…) Zbog neuhvatljivosti i neponovljivosti pozorišne igre, anegdota je jedan poseban vid izražavanja u pokušaju da se ostavi nekakav trag o pozorištnicima. Moje priče, na različite načine vezane za glumu i teatar, nazvao sam TEATRARIJE, a njihovu zbirku TEATRARIJUM“, zapisao je u „Prologu“ Savo Radović.

Kroz njegove zapise ne upoznajemo samo dramskog umetnika, njegov pedagoški rad, teatarsko okruženje, doba u kom je stvarao, već i novi, kako to recenzent dr Nikola Bijelić u pogovoru zaključuje, „sasvim osoben književni žanr“.