Vest | 10. marta 2020.

ZAVRŠEN PODGORIČKI SUSRET – 1. RUTA FESTIVAL STIŽE U LJUBLJANU

Predstavom Gradskog pozorišta Podgorica “Kozocid” Vide Ognjenović završen je drugi susret regionalnih teatara okupljenih na 1. RUTA Festivalu. Prikazano je od 2. do 7. marta šest reprezentativnih ostvarenja članica Unije – BDP-a, Kazališta Ulysses, Kamernog teatra 55, Dramskog teatra Skoplje, MLG-a i domaćina.

Umetnički direktor podgoričkog Gradskog pozorišta Dušan Kovačević zahvalio se, zahtvarajući Festival, na podršci koju su dobili: “Ponosan na to što je Gradsko pozorište dio jednog ovakvog poduhvata, koji je nastavljajući svoj život, još više učvrstio veze u regionu. Regionalna unija teatara, značajna je, ne samo za Gradsko pozorište, već i za grad Podgoricu i za čitavu Crnu Goru. Veoma sam ponosan što u vremenu kulturne bulimije i globalnih integracija, kada se razilazimo na više nivoa, RUTA postaje jaka kulturna platforma, koja nas objedinjuje i time nas čini jačim. Važno je i za umjetnike i za publiku da se razvijamo u širim okvirima. Njegujući kulturno zajedništvo, zadržavajući kuturni identitet i bogatstvo jezika svakog od nas, ovaj festival postaje zajednički. Želim da istaknem da smo imali izuzetnu podršku u realizaciji festivala. Hvala i gostujućim kritičarima koji su nesebično podijelili svoje znanje i iskustvo sa našim studentima Fakulteta dramski umjetnosti na temu “Položaj i funkcija pozorišne kritike”. Veliku zahvalnost želim da iskažem publici koja je svakodnevno i zainteresovano pratila RUTU, a najveću zahvalnost upućujem ekipi Gradskog pozorišta koja je posvećeno i ambiciozno realizovala ovaj festival.
Direktorka Mestnog Gledališča Ljubljana, Barbara Hing Samobor iz opravdanih razloga nije mogla da prisustvuje zatvaranju Festivala i lično prihvati štafetu RUTA Ljubljana. Kovačević je pročitao njenu poruku: “Iz iskustva i načina rada u Gradu Ljubljani, znam kako je velika i za uspeh presudna moć povezivanja. Zbog toga nam se inicijativa Beogradskog dramskog pozorišta, da stvorimo savez šest teatara iz regiona, već na početku učinila uzbudljivom i logičnom. Ali definitivno nas je oduševio susret sa kolegama iz pojedinih pozorišta. Tolika raznolikost, ali ipak jasan zajednički cilj i iskren interes. Lepo. Kao što to u umetnosti često i biva, ovog momenta je naš najveći kapital nada u projekat. Festival RUTA, čini se, biće već u prvoj ediciji veliki i raskošan projekat. Imamo osećaj, da članovi svih šest ekipa, ujedinjenih oko istog cilja, poseduju dovoljno strasti za radom, umetničke radoznalosti i požrtvovanosti, koje će biti potrebne za realizaciju tako zahtevnog projekta- takoreći preko noći i sa ne mnogo sredstava. Publika će imati mogućnost da uzastopno gleda neke od najuzbudljivijih predstava pozorišta učesnika. Vrlo važnom nam se čini činjenica, da će na taj način i mladi umetnici imati mogućnost konfrontacije pozorišnih praksi i iskustava. Takođe i inspiracije, naravno. Radujemo se iskustvu gostovanja, kao i iskustvu domaćina u mjesecu aprilu u Ljubljani. Dobrodošli!”
Prvi RUTA festival se nastavlja od 14. aprila u Ljubljani.