Vest | 19. oktobra 2019.

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI REGIONALNIH, GRADSKIH POZORIŠTA

Projekat Regionalne unije teatara, koji je Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo krajem juna meseca, ozvaničen je 18. oktobra svečanim potpisivanjem Protokola o saradnji između učesnika, u Skupštini grada Beograda.

Novoosnovana Unija (skraćeno RUTA) povezuje teatre iz Skoplja, Sarajeva, Podgorice, Ljubljane, Zagreba i Beograda.

Predmet Protokola je saradnja gradskih pozorišta iz okruženja na organizaciji pozorišnih festivala u glavnim gradovima  zemalja iz regiona i realizaciji koprodukcionih projekata i međusobnih gostovanja tokom pozorišne sezone, te apliciranje kod EU fondova za kulturu za ostvarivanje planiranih događaja.

Protokol su potpisali predstavnici članica Unije: Sofija Kunovska (Dramski teatar, Skoplje), Vedran Fajković (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Dušan Kovačević (Gradsko pozorište, Podgorica), Barbara Hieng Samobor (Mestno gledališče Ljubljana), Duško Ljuština (Teatar Ulysses, Zagreb) i Jug Radivojević (Beogradsko dramsko pozorište, Beograd), a goste je pozdravio Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, kao i domaćin predstojećeg Festivala, član UO i ansambla BDP-a, dramski umetnik Milorad Damjanović.

Idejni tvorac RUTA, Jug Radivojević rekao je da BDP od osnivanja okrenuto svetu, Evropi i regionu i da je cilj pozorišta da ide u korak sa vremenom, a da je jedan od njegovih ciljeva, od kada je na čelu BDP, bio da se stvori saradnja između pozorišta glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika. Radivojević je rekao da je RUTA dobra skraćenica jer pozorišta iz regiona imaju zajednički put, pravac i putovanje. Predstavnik Teatra Ulysses, Duško Ljuština istakao je da je on učestvovao i u stvaranju KPGT i koncepta saradnje tri filharmonije “Pika, točka, tačka” i da će festival RUTA sigurno biti pozorišni praznik. “Ali bez novinara mi ne bismo dobacili ni do koga. Kada bi novinari pratili pozorište kao što prate politiku, onda bi te politike bile lepše”, naglasio je Ljuština. Predstavnik Gradskog pozorišta iz Podgorice Dušan Kovačević rekao je da će saradnja omogućiti zdravo nadmetanje i da će se njome obogatiti scene i publika u regionu. Predstavnik Kamernog teatra 55 Vedran Fajković istakao je da  je ideja o saradnji plemenita, a da umetnici u svojim glavama nemaju granice. Predstavnica Dramskog teatra Skoplje Sofija Kunovska istakla je da je saradnja u regionu zdrava za građane, ali i pozorišne profesionalce koji će dobiti priliku da rade i na drugim scenama. Barbara Hieng Samobor iz Mestnog gledalošča iz Ljubljane naglasila je da saradnja nije pitanje nostalgije, već strategije koja ima smisla.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević rekao je da je kultura ta koja najlakše otvara vrata i spaja ljude i da se nada da će festival i saradnja biti opšteprihvaćene u svim zemljama regiona.

Ujedno, ovaj događaj je bio i najava 1. RUTA Festivala koji će biti održan u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6. decembra i biće revijalnog karaktera. Narednih godina, članice Unije će se smenjivati u organizaciji Festivala.

Prvi Festival je otvoren 1. decembra premijerom predstave “Liliom” Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović, Beogradskog dramskog pozorišta. Do kraja Festivala bili su izvedeni projekti: “Bakhe”, Teatar Ulysses; “Don Kihot”, Gradsko pozorište Podgorica; “Mirna Bosna”, Kamerni teatar 55 Sarajevo; “Kralj Ibi”, Dramski teatar Skoplje; “Plah udah”, Mestno gledališče Ljubljana.

Grupa Triglav 2021. godine potpisala je ekskluzivni sponzorski ugovor sa unijom, cime je RUTA dobila novo ime: RUTA GRUPA TRIGLAV.

Beogradsko dramsko pozorište biće od 30. novembra do 6. decembra, po drugi put domaćin susreta Regionalne unije teatara RUTA GRUPA TRIGLAV, a svoje najnovije produkcije izvešće Kazalište Ulysses, MGL iz Ljubljane, Gradsko pozorište iz Podgorice, Dramski teatar iz Skoplja i sarajevski Kamerni teatar 55.

                                       

Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

30.11.
Living room, BDP
05.12.
Šindlerov lift, Kamerni teatar 55, Sarajevo