Vest | 04. februara 2020.

UMETNIČKO VEČE U SPOMEN BERTOLTU BREHTU

Povodom 122 godine od rođenja Bertolta Brehta i 50. rođendana Gete instituta u Srbiji, dramska umetnica Danica Ristovski održaće 10. februara na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta, umetničko veče pod nazivom “B.B. peva o ljubaznosti ovog sveta”.

Pored scenskog prikazivanja songova, publika će u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta imati priliku da vidi izložbu fotografija iz života Bertolta Brehta, kao i iz njegovih predstava izvođenih u Beogradskom dramskom pozorištu. Fotografije za izložbu obezbedili su Arhiv Bertolta Brehta pri Akademiji umetnosti u Berlinu i arhiv Beogradskog dramskog pozorišta.

Danica Ristovski često se tokom karijere vraćala Brehtu. “Prirodi pripada večnost, a čoveku pravo da u njoj ostavi trag. U umetnosti ovo je moj način – interpretiranje Brehtovih songova. Breht kaže: „Teatar treba da zabavi, pouči i oduševi mase”. On, dakle, treba da služi istini, čovečnosti i lepoti. Njegovi songovi ispunjavaju sve ove zahteve. Song je specifična forma pesme u Brehtovom „epskom pozorištu”, kojom on prekida dramsku radnju komada i „otrežnjava“ gledaoca. Na malom prostoru, od nekoliko strofa, iskaže se čitav ljudski život, ispriča događaj, kaže životna mudrost.

Zato su ti songovi za mene najuzbudljiviji delovi dramske literature. To su monolozi koji zahtevaju britak, rekla bih, „brehtovski rez” u glumačkoj igri, koja dočarava likove sudopera, soldatuša, lutalica, usamljenika. To su misli o životu, smrti, ljubavi, lepoti prirode, sećanja na mladost, o dragim prijateljima, koje se smenjuju sa socijalnom i političkom poezijom u pravom smislu.

Ovim koncertom želela bih Brehta da upoznam sa novom radoznalom publikom, da utičem da bude probirljiva i istrajna u traganju i prihvatanju svežeg autentičnog pozorišnog izraza”, zapisala je Danica Ristovski.

Koncert kultnih i najpopularnijih songova Bertolta Brehta, dramska umetnica Danica Ristovski izvodi u pratnji specijalnog, rođendanskog orkestra koji čine: Sanja Marković, pijanista; Stana Krstajić, flauta; Gorana Ćurguz, harfa; Dunja Kalamir, violina. U programu učestvuju i Katja Kalamir, balerina, kao i specijalni gosti Milica Milša, Nataša Marković, Ivana Nikolić i Paulina Manov Đurđević.