Vest | 03. decembra 2021.

IZUZETAN GOST U BDP-U

Predstavom “Nosorog“ Ežena Joneska, u režiji Lenke Udovički, Ulysses kazališta iz Hrvatske nastavljeno je drugo beogradsko izdanje Festivala RUTA Triglav Grupa, a uz mnogobrojne goste, prisustvovao je i Njegova svetost patrijarh Porfirije.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta reditelj Jug Radivojević izjavio je da je velika čast za Beogradsko dramsko pozorište, pogotovu što je to Njegovoj svetosti prvi odlazak u pozorište od imenovanja na ovu poziciju. “Patrijarh je u Zagrebu napravio divno prijateljstvo sa direktorom Kazališta Ulysses Duškom Ljuštinom i doajenom Radetom Šerbedžijom“, napomenuo je Radivojević.

“Značaj RUTA festivala je veliki. To je Regionalna unija teatara, onih sa prostora bivše Jugoslavije, iz glavnih gradova koje smo mi povezali u Uniju još 2019. godine, kada se održao prvi RUTA. Festival je značajan ne samo zbog prezentacije teatara, već i zbog komunikacije s publikom, unapređenja kulturnih politika i svega onoga što stvaramo”, rekao je on.

Festival RUTA Grupa Triglav nastavlja se u petak predstavom „Stranci“ Paola Đenovezea, u režiji Nele Vitošević, i izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja. Igraju: Igor Angelov, Irena Ristić, Biljana Dragićević – Projkovska,  Zoran Ljutkov, Sanja Arsovska, Filip Trajković i Predrag Pavlovski

Naredne večeri biće izvedena predstava „Sedam dana“ Katarine Morano (dramaturgija) i Žige Divjaka (reditelj), novi poduhvat Mladinskog gledališča ljubljanskog. Igraju: Silva Čušin/Žet Ostan Vejrup, Matej Puc, Mojca Funkl, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec i Iztok Drabik Jug.