Vest | 03. novembra 2019.

Premijera predstave “Plastelin”

Premijera prvenca intrigantnog ruskog dramatičara nove generacije, Vasilija Vladimiroviča Sigareva “Plastelin”, u režiji Marka Torlakovića izvedena je 2. novembra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.

Komad je postao veliki hit posle praizvedbe u Moskvi 2001. i premijere u londonskom Rojal Kort teatru naredne godine. Mračno-beznadežna dramaturgija tzv “novog brutalizma” u ovom, kao i u ostalim njegovim dramama (“Crno mleko”, “Buba mara”), obračunava se sa besmislom u kom žive mladi ljudi u savremenom društvu. Prati hronološki niz nesrećnih okolnosti i događaja koji se dešavaju glavnom junaku Maksimu, u okruženju za koje su karakteristični raspad institucija (škole i porodice), haos na ulicama, vršnjačko nasilje…

Maksim je tretiran kao bilo koji adolescent koji raste u takvom društvu. Svako se u njemu može prepoznati u određenim životnim situacijama. Nije čak važno ni da li je to muški ili ženski lik – mnogo je važniji kontekst u kome se nalazi i problemi sa kojima se njegov mladi život susreće na svakom koraku.

Reditelj Marko Torlaković, koji potpisuje i adaptaciju posvetio je “ovu predstavu deci čije detinjstvo nije do kraja odsanjano”.

Prevod potpisuje Novica Antić, dramaturg je Milica Nedeljković, kostimograf Dragica Laušević, a scenski pokret je uradila Marija Milenković. Igraju: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.

Reprize su 3, 19. i 20. novembra.