Vest | 15. novembra 2021.

“TRPELE” SLAVE VELIKI JUBILEJ

Jedan od najuspešnijih projekata Beogradskog dramskog pozorišta poslednjih deset godina, predstava “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, u Skerlićevoj režiji biće izvedena 100. put 18. novembra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.

Predstavu je od njenog premijernog izvođenja 13.10.2013. videlo preko 20.000 gledalaca. Sjajne glumice Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Ivana Nikolić, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić izazvale su veliko interesovanje širom zemlje i regiona (Hrvatska, BiH, Republika Srpska, Slovenija).

Predstava je izvedena na najznačajnijim festivalima u zemlji i okruženju. Osvojila je deset nagrada: Na festivalu XIX Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu Nagradu publike za glumicu večeri osvojila je Danica Ristovski, a Nagradu stručnog žirija za glumicu večeri Slađana Vlajović. Na 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu “Trpele” su dobile Sterijinu nagradu publike za najbolju predstavu i Sterijinu nagradu za scenski pokret koja je dodeljena Mariji Milenković. U Banja Luci na 9. Teatar festu “Petar Kočić” kompletna glumačka ekipa predstave osvojila je Nagradu za najbolju žensku ulogu, a predstava je osvojila Nagradu “Korak u hrabrost” Radio televizije Republike Srpske. Na 9. Festivalu “Teatar u jednom dejstvu” u Mladenovcu predstava je osvojila Nagradu za najbolju predstavu, dok je na 9. Joakim Interfestu u Kragujevcu predstava je osvojila nagradu publike za najbolju predstavu kao i Specijanu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru. Na 19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu predstava je dobila glavnu nagradu za najbolju predstavu. Izuzetan uspeh ostvarila je i na Medjunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Izazovna i potresna, onespokojavajuća i intrigantna, ova predstava nastala je na osnovu autentičnih ispovesti zlostavljanih žena koje su svoju životnu agoniju rešile ubistvom nasilnika. Ova nagrađivana predstava poslužila je kao sredstvo podizanje svesti o važnosti uključivanja svakog pojedinca i svake institucija u Srbiji u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Uz socijalni aspekt čitavog projekta, veoma je važan i njegov umetnički domet. Ovo je predstava savremenog scenskog izraza, inovativna u pokretanju, istraživanju i upotrebi svih čula i mogućnosti glumaca. Skerlić, koristeći iskustva filmskog reditelja, otvara nove prostore za scensku igru, a njegova posvećenost radu sa svakom od glumica ponaosob – u cilju građenja sigurnosti u izrazu, omogućila je izuzetno iskustvo ansamblu, a Beogradskom dramskom pozorištu donela inspirativnu predstavu, na tragu važećih, savremenih, svetskih pozorišnih trendova..

Autorsku ekipu predstave “Trpele” čine kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Anja Đorđević, scenski pokret je osmislila Marija Milenković.

Za ovo izvođenje, u sklopu novembarske “Akcije 500” BDP-a, ulaznice koštaju 500 dinara.