Vest | 23. novembra 2022.

TOTALITARIZAM KAO EHO INTIMNE DRAME

Jedna od najdugovečnijih predstava čitavog regiona, duodrama “Noć Helvera” Ingmara Vilkvista, u režiji Dina Mustafića premijerno će biti izvedena na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta, 24. novembra.

„Noć Helvera“ je drama naj-popularnijeg poljskog, savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista alijas Jaroslava Svijeršća iz 1999. Godine. Komad se na tanan način bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka–dete, štićenik–tutor, brat–sestra, muškarac–žena, dželat–žrtva. Intimna drama odvija se u okruženju ojačanog totalitarizma tridesetih godina prošlog veka, čiji eho pojačava unutrašnje tenzije ovog neobičnog para. Reč je o univerzalnoj temi koja se ne odnosi samo na fašizam, nego na totalitarizam uopšte, a predstava na vrlo iskren i potresan način govori o egzistencijalnim i esencijalnim teskobama.
Ova predstava premijerno je izvedena u februaru 2004. godine u sarajevskom Kamernom teatru 55 i ušla je u istoriju bosansko-hercegovačkog pozorišta kao najnagrađivaniji projekat, sa čak dvadeset i tri internacionalna priznanja. Imala je brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim scenama u Beogradu, regionu i u svetu.
Prevod komada uradio je Faruk Tahirbegović, dramaturg je Ljubica Ostajić, scenograf Kenal Hrustanović, a stručni konsultant prof. dr. Boro Đukanović. Igraju: Mirjana Karanović i Ermin Bravo.