Vest | 21. decembra 2021.

SVETSKI HIT ZA POČETAK SPEKTAKULARNE GODINE

Probe za predstavu „Zaljubljeni Šekspir“ Marka Normana i Toma Stoparda, na osnovu istoimenog hit filma u adaptaciji Lija Hola, u režiji Ane Tomović, započele su u Beogradskom dramskom pozorištu. Projekat će biti izveden 26. marta 2022, kao prva premijera BDP-a u narednoj godini.

Film “Zaljubljeni Šekspir” je romantična komedija Džona Madena iz 1998. godine. Ova priča o umetnosti i romansi, u elizabetansko doba, sa Gvinet Paltrou i Džozefom Fajnsom u glavnim ulogama, nagrađena je sa 7 Oscara.

Predstava se radi u saradnji sa produkcijama „Disney Teatrical“ i „Prospot doo“ iz Slovenije, koje predstavlja Jurij Franko. Nekadašnji uspešni sportista i već duže vreme biznismen i producent mjuzikala, Franko ističe da je projekat dobio licencu kompanije Dizni. „Vrlo su striktni kad proveravaju pedigre onih kojima će dati licencu. Bili su oduševljeni da rade s nama“, rekao je on. Franko je već sarađivao sa direktorom BDP-a Jugom Radivojevićem, na mjuziklu „Mama mia“, a sada je prvi put koproducent dramske predstave.

Rediteljka Ana Tomović smatra da je ovom tekstu mesto u pozorištu „jer se bavi upravo nama, piscima, glumcima upravnicima, rediteljima, svima nama koji živimo i ginemo za pozorište, najdirektnije se bavi pozorišnom alhemijom i magijom. Srećna sam što je taj komad adaptiran za scenu. Komad je smešten u 1593. godinu kada je Šekspir još uvek neafirmisan, anoniman pisac i to je momenat njegovog proboja. Takođe, to je momenat kada je kuga u Londonu kao i ovde naše vreme epidemije. I kao što uvek nakon takvih pošasti dolazi vreme bujanja, strasti i radosti, tako se i mi nadamo da ćemo s ovom predstavom vratiti osmeh na lice”.

Prevod je uradila Marija Stojanović, dramaturg je Periša Perišić, scenograf je Aleksandar Denić, a kostimograf Momirka Bailović. Igraju: Luka Grbić, Aleksandar Vučković, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Miloš Lazarov, Aleksandar Jovanović, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Nenad Gvozdenović.