Sumrak bogova
Vest | 10. decembra 2019.

“SUMRAK BOGOVA” NA REGIONALNOM FESTIVALU U SARAJEVU

Predstava “Sumrak bogova” Ivora Martinića, u režiji Jagoša Markovića biće izvedena 16. decembra na programu 4. Festivala “Dani Jurislava Korenića” u sarajevskom Kamernom teatru 55.

Festival je posvećen osnivaču Kamernog teatra i ove godine će trajati od 12. do 19. decembra. Predstaviće se teatri iz BiH, Republike srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Ivor Martinić poštuje, kroz specifičnu dramaturšku stilizaciju čuvenog filma “Sumrak bogova” Lukina Viskontija (1969), vremenski sled moralnog sunovrata, a političkog uspona i bogaćenja porodice Fon Esenbek (aluzija na čuvenu porodicu Krup), koji započinje paljenjem Rajhstaga 1933. godine, a završava se u Noći dugih noževa 1934. Sve je spojeno, bolje rečeno svedeno u jednu sablasnu, makabričnu noć proslave pada stare Nemačke i rađjanja nacizma. Uglađena rođendanska proslava prerasta u brutalnu, krvavu “igru stolica”, u kojoj u svakom krugu neko ispadne, tačnije izgubi život, a maske civilizacijske nadgradnje (skrupule, empatija, samokontrola) ubrzano spadaju, otkrivajući istinski smisao, u krajnjoj slici, ove bestijalne igre moći. Jagoš Marković o trećoj saradnji sa BDP-om kaže: “Moramo svedočiti, moramo jedni drugima kazati – da ne bi pomislili da je sve u redu, da ne bi utrnuli. E, zato “Sumrak bogova”.

Za “Sumrak bogova” reditelj je uradio i adaptaciju teksta, scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Bojana Nikitović, a scenski govor bio je zadatak za Ljiljanu Mrkić Popović. Igraju: Milan Lane Gutović, Branka Šelić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.