Vest | 24. marta 2022.

STVARNOST ILUZIJE KROZ MAGIJU POZORIŠTA

Predstava “Zaljubljeni Šekspir” Li Hola, po scenariju Toma Stoparda i Marka Normana za istoimeni hit film Džona Madena, u režiji Ane Tomović i koprodukciji sa Dizni Teatrikal i Jurijem Frankom, biće premijerno izvedena 26. marta na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”.

Priča o ljubavi mladog Vilijema Šekspira i inspiraciji da napiše “Romea i Juliju”, bavi se, u žanru komedije, suštinom pozorišne magije, a u pitanju je veliki ansambl poduhvat sa 18 glumaca u podeli.
“To je ljubavna priča koja Šekspira od neafirmisanog, nesigurnog pisca na rubu egzistencije transformiše u izuzetnog dramatičara, ali obzirom da je scenario pisao vrlo značajni pozorišni pisac Tom Stopard, u njemu ima puno pozorišne travestije i zaigranosti. Jako je dobro da je taj scenario adaptiran, jer on stvarno pripada pozorištu. Mi se ovde na sceni pozorišnim sredstvima zapravo igramo njime. Govorimo o suštini pozorišta, o njegovoj magiji. Film i predstava se razlikuju u pristupu i u jeziku. Filmski jezik možda akcentuje neke druge stvari, a kod nas je ta priča o pozorištu, naravno i o ljubavi, priča o stvaranju predstave, najdominantnija”, rekla je rediteljka Ana Tomović.
Ona smatra da je najbitnije da je to istinito i iskreno u smislu igre. “Tekst je izuzetno duhovit i stalno namiguje publici na različite načine. Na primer, dosta Šekspirovih komada je sadržano unutar teksta, i onih koje će tek kasnije napisati, likova koji će se kasnije pojaviti u njegovom delu. Scenaristi su vešto implementirali različite reference unutar teksta, poigravali se sa istorijskim okolnostima i s pričom o tome da li je Šekspir zaista autor svojih dela ili je to uvek bio neko drugi ko je za njega pisao. To je igra oko svega toga, a žanrovski je komedija. Ali, to je i momenat kada posle pošasti kuge dolazi vreme bujanja, strasti i radosti, tako se i mi nadamo da ćemo sa ovom predstavom našoj publici vratiti osmeh na lice”, rekla je rediteljka, Ana Tomović.


“Za mene je ova predstava novi poduhvat, tu je najveća glumačka podela koju sam ikada imala, i raduje me što sam tokom proba mogla da vidim kako su svi dali maksimum od sebe. Često sam se osećala kao učiteljica, ali imali smo predivne trenutke rada, zajedništva, stvaranja, potpunog fokusa i to je bilo uživanje”, dodala je ona.
Glavne uloge tumače dvoje mladih stipendista Fonda “Marko Živić” Beogradskog dramskog pozorišta – Stanislava Staša Nikolić i Luka Grbić.
Luka Grbić, koji istovremeno igra Šekspira i Romea, izjavio je da je to zapravo jedan lik. “To je isti čovek. On je tu pisao o sebi i onome što mu se dešava u tom trenutku u životu, tako da nisam morao da pravim distinkciju između dva lika. Sada pred premijeru nadam se najboljem. Mislim da imamo sve uslove za jednu lepu stvar, za potresnu, inspirativnu i uzbudljivu predstavu”, rekao je Grbić.
Stanislava Nikolić, koja takođe ima dvostruku ulogu (Viola i Julija) izjavila je da su dugo i posvećeno radili. “Istraživački smo pristupili tekstu. Luka i ja smo se kao mladi glumci potrudili da opravdamo očekivanja i poverenje rediteljke da odigramo dve tako kompleksne uloge. Za mene je ovo velika čast. Potrudila sam se da uverljivo dočaram i scene kada igram muškarca i ljubavne scene. Nadam se da će publici biti uzbudljivo i zabavno i da će se povezati sa tim likovima”, kazala je Stanislava Nikolić.


Aleksandar Radojičić tumači lik Lorda Eseksa. Istovremeno, to mu je prva uloga u BDP-u od kad je postao novi član ansambla. “Fenomenalno se osećam, to i jeste razlog što sam prešao da igram ovde na drugačijem repertoaru nego u teatru za decu, da radim ovako veće predstave sa čak 18 glumaca, što BDP može da iznese. Uzbuđen sam da radim nešto novo nakon ove dve godine pandemije, gde se teško radilo u pozorištu, više je bilo “kreni-stani”, ili samo “stani-stani”, rekao je Radojičić. “Rad je bio kompleksan. Mnogo je promena, ovo je predstava u predstavi u predstavi. Još ne znamo dok ne dođe publika kako će biti. Mi glumci uvek mislimo da još nešto nedostaje, da još nešto može da se doradi. Ali mislim da smo napravili dobru predstavu na koju možemo da budemo ponosni”, dodao je on.
Komad je prevela Marija Stojanović. Dramaturg je Periša Perišić, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Momirka Bailović, muzički saradnik Nevena Glušica. Scenski pokret potpisuje Marija Milenković, scenski govor Dijana Marojević, mačevanje i scenske borbe Vukašin Stošić. Igraju i: Stojan Đorđević, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov.
Pretpremijera predstave “Zaljubljeni Šekspir” je zakazana za 25. mart, a reprize za 27. i 29. mart.