Vest | 01. novembra 2021.

SETNI SUSRET PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI

Dugo najavljivana koprodukcija “Zelena čoja Montenegra”, po istoimenom romanu Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, u režiji Nikite Milivojevića, rađena u saradnji Beogradskog dramskog pozorišta, JU „Grad teatar“ Budva i Gradskog pozorišta iz Podgorice najzad će premijerno ovog novembra biti pred domaćom publikom.

Praizvedba je, letos, bila centralni događaj 35. Festivala “Grad teatar” u Budvi, a odigrana je 10. avgusta, u amfiteatru manastira Sv.Trojice u Stanjevićima. Na našim scenama prvo izvođenje će biti u Užicu 7. novembra na programu 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”, a sama Kaporova i Džumhurova priča uklopila se u moto ovogodišnje manifestacije “Pričaj mi o nežnosti”.

Beogradska premijera biće 9. novembra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” BDP-a.

“Zelena čoja Montenegra” se bavi prijateljstvom crnogorskog knjaza Nikole Petrovića i Osman-paše Sarhoša, zarobljenog u bici na Vučjem dolu 1876. Godine. Sam roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o drugovanju ratnih neprijatelja. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima

Nikita Milivojević smatra da predstava ima tri vremena, kao i ljudski život. “Mi nikad ne živimo samo u sadašnjosti, već i u prošlosti i budućnosti. Tako se i naša predstava dešava u tri vremena. Cetinje (gde je radnja smeštena) mi deluje pomalo kao “Kazablanka” iz čuvenog filma, puno je neobičnih, zanimljivih likova, neverovatnih događaja, intrige, ljubavi, politike, strasti, prijateljstva. Sve to zajedno je, čini mi se, više nego dovoljno za uzbudljivu predstavu”, kaže on.

Nikita Milivojević uz režiju, potpisuje i adaptaciju i scenografiju, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Aleksandar Srebrić, a scenski pokret je uradila Amalija Benet. Igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Stefan Radonjić, Milorad Damjanović, Ivan Tomić i Ivan Zablaćanski.