Vest | 08. avgusta 2022.

RUTA GRUPA TRIGLAV NA BRIONIMA

Regionalno okupljanje gradskih teatara RUTA Grupa Triglav nastavlja se ovog leta na Brionima. Domaćin će biti Teatar Ulysses koji i otvara Festival 5. avgusta predstavom „Nosorog“ Ežena Joneska, u režiji Lenke Udovički

Planirano je da budu izvedene najbolje predstave prestižnih pozorišta iz Srbije (Beogradsko dramsko pozorište), Crne Gore (Gradsko pozorište Podgorica), Slovenije (Mestno gledališče Ljubljana), Severne Makedonije (Dramski teatar) i domaćina.

Osnovan 2019. godine, RUTA Grupa Triglav festival predstavlja mrežu partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regiona sa idejom uspostavljanja i poboljšanja saradnje između teatara, promovisanjem razmene umetnika, ostvarenja, ideja, ali i upoznavanja publike sa reprezentativnom produkcijom iz susednih zemalja. Festival je revijalnog tipa i ciklično se održava u teatrima članicama Unije, nudeći tako umetnicima i publici uvid u pozorišna dešavanja i trendove u regionu.

Beogradsko dramsko pozorište izvešće 6. Avgusta projekat „Demokratija“ Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, rađen u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem. Igraju: Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.