Vest | 28. februara 2022.

RUSKI KLASIK NA SCENI BDP-A

Komedija „Lude pare” Aleksandra Ostrovskog, u režiji Aleksandra Kuzina i izvođenju Državnog pozorišta mladih “Aleksandar Brjancev” iz Sankt Peterburga, gostovaće na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta 28. februara od 19h.

Ovaj petrogradski teatar jedan je od najstarijih u Rusiji i upravo obeležava stotu sezonu od osnivanja. Pozorišni repertoar sadrži više od 50 predstava za decu, omladinu i odrasle. Reč je o tradicionalnim i eksperimentalnim ostvarenjima zasnovanim na ruskim i stranim klasicima, kao i dramaturgiji savremenih autora. Državno pozorište mladih “Aleksandar Brjancev” između ostalog, je inicijator i organizator velikih međunarodnih projekata, kao što su „Duga“ i najveće takmičenje dečjeg stvaralaštva u severozapadnom regionu –,,Festival Brjancev”. Oba projekta su osvojila prestižne nagrade: prvi – Nagrade Vlade Ruske Federacije u oblasti kulture, a “Festival Brjancev“ – Nagrade Vlade Sankt Peterburga u oblasti kulture i umetnosti.
Predstavu u pet činova po tekstu klasika ruske književnosti, Aleksandra Ostrovskog postavio je čuveni reditelj, zaslužni umetnik Ruske federacije, Aleksandar Kuzin. Komedija „Lude pare” priča je o veleposedniku Savi Vasiljevu koji je došao u Moskvu iz provincije, ali se, na svoju nesreću, zaljubljuje u moskovsku lepoticu koju zanima samo sopstvena udobnost… Predstava je dobitnik nagrade Međunarodnog pozorišnog festivala „Duga“, nominovana je za glavnu pozorišnu nagradu Sankt-Peterburga „Zolotoj sofit“ 2003./2004.
Gostovanje je ostvareno u saradnji sa Ruskim domom – ruskim centrom za nauku i kulturu u Beogradu.