О ПОЗОРИШТУ

Реч директора

Београдско драмско позориште основано је 12.08.1947. године као први градски театар у Београду. Самим тим постало је симбол прогресивности и иновативности на овим просторима. Поштујући традицију и основну репертоарску линију у протеклих седамдесет година, концепт рада и развоја базиран је на темељима на којима је ово позориште изграђено и деценијама уназад постало перјаница у представљању најзначајнијих савремених аутора.

Репертоар ће се одвијати у три драматуршке целине:

  1. Најактуелнији и најбољи савремени домаћи и страни драмски текстови, комади који се баве актуелним темама и унутрашњим стањем појединца који су актуелни у времену које нас окружује
  2. Комади везани за Београд, као и романи београдских прича у драматизацији
  3. Секундарне драме, драматуршки осврт на велике актуелне теме и реплике на велика значајна дела

Репертоар играња формиран је три месеца унапред октобар-децембар, јануар-март, април- јун.

Уз формирање Регионалне уније градских театара („Местно гледалишче Љубљана“ Љубљана, „Улисес“ Загреб-Бриони, „Камерни театар 55“ Сарајево, „Градско позориште“ Подгорица и „Драмски Театар“ Скопље) добили смо најзначајније партнере у региону, са којима ће се сарадња формирати у два смера: копродукциони односи између два или више театара чланица и формирање фестивала чији је оснивач Београдско драмско позориште, чиме ћемо допринети да постане театарски лидер у региону. Сваке прве недеље у децембру наш театар ће бити домаћин фестивала и угостити позоришта, чланице Уније, док ће наредне године БДП бити учесник идентичних фестивала широм региона.

Јун месец биће круна целокупне сезоне и у периоду од 05. до 15. јуна, Београдско драмско позориште би организовало Фестивал европских градских театара највишег ранга. Представе би се одигравале, осим на нашој сцени и на другим отвореним градским локацијама. Тако би Београдско драмско позориште стало уз раме најбољим градским театрима Европе и стварало нераскидиве везе које би водиле ка копродукцијама и разменама гостовања и уметника.

Моје амбиције су у потпуности компатибилне са традицијом Београдског драмског позоришта, а то је стварање препознатљиве куће изузетног ансамбла са врхунским европским и домаћим ауторима на челу, куће која ће бити беспрекорно уређена и споља и изнутра, маркетиншки доминантна, најгледанија и најнаграђиванија у регионалним оквирима.

ДИРЕКТОР
Југ Радивојевић