Vest | 01. septembra 2021.

RASKRŠĆE EVROPSKIH TEATARSKIH PUTEVA

Posle više odlaganja, drugi po redu Festival “Teatar na raskršću” održaće se od 7. do 14. septembra u niškom Narodnom pozorištu, a u takmičarskom delu programa biće izvedena predstava BDP-a “Dan kada ja nije više bilo ja” Rolanda Šimelpfeniga.

 

Festival „Teatar na raskršću” osnovan je sa idejom da ukaže na sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, afirmaciju Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi u regionu.

Ovogodišnji selektori, prof dr Vlatko Ilić (reditelj) i mr Spasoje Ž. Milovanović, (teatrolog), odabrali su šest predstava iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Srbije za takmičarski deo Festivala. Za otvaranje 7. septembra planirana je premijera koprodukcije Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev” – Pleven, Bugarska,  Narodnog pozorišta Niš – Srbija i Teatra „Joan Slaviči“ – Arad “Čudo svetog Georgija” u režiji Nikole Zavišića, po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog.

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Dan kada ja nije više  bilo ja” Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić biće izvedena 9. septembra. Komad ovog nemačkog autora, čije se drame izvode u više od 40 zemalja, prevela je Bojana Denić. Dramaturg je Vuk Bošković, scenografiju i kostime osmislila je Selena Org, kompozitor je Vladimir Pejković, a koreograf Dejan Kolarov. Igraju: Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović.

Festival 14. septembra zatvara autorski projekat Andree Gavriliju “Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda” Severnog  teatra Satu Mare „Mihaj Rajku“ trupe iz Rumunije, kada će internacionalni žiri u sastavu Mia Begović, Bogdan Kostea, Katarina Kocevska, Branislav Žaga Mićunović i Vlado Kerošević dodeliti nagrade.