Vest | 16. oktobra 2020.

PROVOKATIVNIJI I AKTUELNIJI NEGO IKAD

Predvodnik generacije mladih reditelja kod nas, Jug Đorđević započeo je u Beogradskom dramskog pozorištu rad na komadu Rajnera Vernera Fasbindera “Kišne kapi na vrelom kamenju”. Premijera je najavljena za 28. novembar.

V. Fasbinder, kultni filmski i pozorišni reditelj, dramski pisac, glumac, esejista, jedan od pokretača nemačkog novog talasa, čija je karijera trajala svega dvadeset godina, ostavio je opus od 40 filmova, 24 pozorišna komada. Generalno obeležio je jedno vreme, dotičući teme o kojima se malo ko usuđivao da govori.

“Drama „Kišne kapi na vrelom kamenju” u mnogome je “fasbinderovska”, jer tretira odnose između pojedinaca koji su u koliziji sa svojim identitetima, tj. identitetima koje im društvo nameće. Fasbinder piše o pitanju identiteta na svim nivoima: društvenom identitetu, seksualnom identitetu, identitetu u okviru jedne zajendice kao što je brak ili veza. Međutim, pitanje je šta se dogodi ako u jednom ljubavnom četvorouglu pomešate sve te identitete  i koji je mogući ishod toga? Na nama, kao autorskoj ekipi, ostaje da probamo da iz današnje vizure uspostavimo moguće ishode gore pomenutog zapleta” smatra mladi reditelj.

Đorđević je počeo karijeru u vranjskom NP “Bora Stanković”. Diplomirao je na beogradskom FDU, na odseku za pozorišnu i radio režiju, u klasi profesora Dušana Petrovića i Nikole Jevtića. Predstave koje je do sada radio uvrštene su u zvanične selekcije svih najznačajniji domaćih festivala, na kojima su i nagrađivane.

Prevod Fasbinderovog komada potpisuje Jelena Kostić Tomović, dramaturg je Tijana Grumić. Autorsku ekipu čine scenograf Andreja Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Julija Đorđević, a scenski pokret radi Damjan Kecojević. Igraju: Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković.