Vest | 03. novembra 2020.

PRIPREME ZA SLEDEĆE LETO

Probe dugo očekivanog projekta “Zelena čoja Montenegra” Mome Kapora, u dramatizaciji Stevana Koprivice i režiji Nikite Milivojevića, najavljenog za prethodno leto, započele su u Beogradskom dramskom pozorištu, Predstava nastaje u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica i „Gradom teatrom“ Budva i premijerno će biti izvedena u avgustu 2021.

„Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Kapora, a glavna tema je istorijska pomalo bizarna storija o priajateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog tada knjaza Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman paše zvanog Sarhoš (pijani). Ovo su koordinate u kojima se kreće priča o hrabrosti, časti, ljubavi, istoriji punoj podtokova, ljudskosti koja prevazilazi ratne omraze. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i, kako bi to Džumhur rekao, „ljudovanjima“, zapisao je autor dramatizacije, Stevo Koprivica.

Autorsku ekipu čine kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Aleksandar Srebrić, a scenski pokret potpisuje Amalija Benet. Igraju: Milan Lane Gutović, Andrija Kuzmanović, Andrej Šepetkovski, Marko Živić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Mladen Nelević Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović, Jelena Simić i Maja Stojanović,