Vest | 28. decembra 2019.

PREŽIVETI DA BI ISPRIČALI SVOJU SUDBINU

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara svake godine, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem, predstavlja književni resital „Primo“ u Beogradskom dramskom pozorištu. Protagonista je glumac švedskog porekla Jakob Olesen koji je prisutan na italijanskoj i internacionalnoj sceni već više od trideset godina, reditelj je Đovani Kalo a producent Enriko Kareta.

Memoari „Zar je to čovek?” Prima Levija (1919-1987), pisca i hemičara italijansko-jevrejskog porekla, opisuju njegovo iskustvo iz koncentracionog logora Aušvic. “Tokom zarobljeništva u Aušvicu, uprkos hladnoći, gladi, batinama, teškom radu, svakodnevnom umiranju najbližih sapatnika, osećao sam potrebu da zapisujem šta se dešava. Znao sam da je nada za spas minimalna, ali sam, takođe, znao i da ako preživim – moram da prenesem drugima svoju priču. Ali ne da preživim i ispričam je, već da živim da bih je ispričao”, govorio je Levi.
Reditelj Đovani Kalo postavio je ovu potresnu priču kao put ka otkrivanju onoga što se dešavalo ovom čoveku I njegovim nastradalim drugovima, a premijera je bila u Italiji 2014. Od tada je gostovala u Poljskoj, Austriji, Rusiji, Nemačkoj i Češkoj.