Vest | 30. jula 2023.

PREMIJERAMA PROTIV LETNJIH VRUĆINA

Posle jednomesečne pauze, BDP “Millennium team” Arena ponovo će tokom avgusta postati utočište od letnjih vrućina. Biće izvedene četiri premijere mladih umetnika i saradnika vezano na projekat “Novi glasovi”.

Najpre će 5. avgusta biti odigrana praizvedba komada Gorana Starčevića “U se, na se i poda se”, u režiji Stefana Gajića. Ova savremena crna komedija vezana je za problematiku ratnih veterana i onih koji iskorišćavaju beneficije, kao i za moralne dileme. Autorsku ekipu predstave čine kostimograf je Marina Maričić, scenografi su Marta Dogan i Teodora Knežević, za scenski pokret je zadužena Marija Milenković, a za scenski govor Đorđe Marković. Igraju: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić, Radosav Janjić.

Pretpremijera je 4, a prva repriza 6. avgusta.

Naredni poduhvat premijerno će biti izveden 12. avgusta – komad “Tiho, tiše” Milice Radojčić, u režiji Ane Janković. Priča je aktuelna i dotiče bolne teme – poziva na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhatu i uopšte položaju žene u društvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi, u kom „ne“ još uvek znači „da“. Dramaturg projekta je Teodora Marković, producenti Jelena Čeivanović i Nađa Marjanović, kostimograf Jovan Cvetković, scenograf Bojan Kaurin, kompozitor Duda Buržujka, songove je uradila Sajsi MC. Igraju: Aleksandra Arizanović, Jana Milosavljević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić, Nikola Đorđević.

Pretpremijera je 11, a prva repriza 13. avgusta.

Drama Katarine Nikolić “Prozor” je 2021. godine osvojila nagradu Hartefakt fonda za najbolji društveno-angažovani tekst, a premijerno će, u režiji Nikole Bundala biti izvedena 19. avgusta (pretpremijera je 18, prva repriza 20.08). Komad se bavi aktuelnim problemom nasilja u školama kroz različite forme – od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije. Dramaturg je Nina Plavanjac, scenografuju radi Jelena Ivančević, kostime Miloš Janjić, koreografiju potpisuje Andreja Kargačin. Igraju: Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević, Dragi Petrović.

 

“Ibzenove aveti” Mine Milošević je projekat nastao vezano za doktorski rad reditelja Ivana Baletića na studijama Višemedijske umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a premijera je zakazana za 26. avgust. Pored dramskih scena, predstava se sastoji od brojnih kratkih eksperimentalnih filmova i video radova, plesnih performansa i muzičkih deonica. Različita  izražajna sredstva otvaraju mogućnost istraživanja lika i dela Henrika Ibzena, a komad je nastao od građe najpoznatijih Ibzenovih komada, njegove biografije, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu njegovog stvaralaštva. Scenograf je Milorad Pejanović, kostimograf Lidija Jovanović, kompozitor Nikola Dragović, video potpisuje Anica Ražnatović, a Milica Pisić – scenski pokret. Igraju: Milan Zarić ,Srđan Marković, Lana Migrić,  Jana Milosavljević, Anica Petrović, Milica Stefanović, Marko Todorović

Za 25. avgust najavljena je pretpremijera, a za 27. prva repriza.