Vest | 25. novembra 2019.

PREMIJERA ZA OTVARANJE 1. RUTA FESTIVALA

Beogradsko dramsko pozorište otvoriće 1. Festival Regionalne teatarske unije 1. decembra premijerom predstave „Liliom“ Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović, sa Andrijom Kuzmanovićem u naslovnoj ulozi.

„Liliom“ (1909) izuzetnog dramatičara i romanopisca prve polovine XX veka, danas spada u red najčešće postavljanih komada širom Mađarske. Ferenc Molnar domaćoj publici poznat je po romanu „Dečaci iz Pavlove ulice“. Njegova „Legenda iz predgrađa“, kako je sam žanrovski opisao „Liliom“, ima i nekoliko filmskih adaptacija od kojih je svakako najpoznatija ona koju je 1934. godine režirao Fric Lang, ali i mjuzikl Ričarda Rodžersa i Oskara Hamerštajna pod naslovom „Karusel“.

„Liliom“ je u Beogradskom dramskom pozorištu izveden prvi put – oktobra 1952. godine pod naslovom „Legenda o ljiljanu“, u režiji Predraga Dinulovića. Ulogu Lilioma u alternaciji igrali su Sima Janićijević i Predrag Tasovac, a u podeli su bili i Ljiljana Krstić, Mihajlo Bata Paskaljević, Olga Ivanović, Mihajlo Viktorović, Milan Srdoč, Olga Stanisavljević, Tatjana Lukjanova i Ljuba Tadić.
Molnareva sentimentalna tragikomedija primer je takozvane trivijalne, bulevarske drame. Njeni junaci su ljudi koji obitavaju na sporednim kolosecima života. “To je poetsko delo o ljubavi. Čovek i žena sa margine, uhvaćeni su u vihor neartikulisane ljubavi, kome se opiru zdrav razum i milje u kom su zarobljeni. Ona je dirljiva, autodestruktivna, i nije moguća ni u ovom vremenu, ni u ovom životu”, zapisala je Ana Tomović, kojoj je ovo treća saradnja sa BDP-om.
Rediteljka potpisuje i izbor muzike, kao i adaptaciju komada zajedno sa dramaturgom Slobodanom Obradovićem i Bojanom Denić. Scenografiju je osmislio Aleksandar Denić, kostime Momirka Bailović, a koreograf je Isidora Stanišić. Igraju: Andrija Kuzmanović, Maja Izetbegović, Ivana Nikolić, Marko Živić, Aleksandra Anja Alač, Vladan Milić, Jovo Maksić, Jadranka Selec i Marko Gvero.