Vest | 02. februara 2021.

PREISPITIVANJE IDENTITETA

Komad “Dan kada ja više nije bilo ja”, u postavci mlade rediteljke Tare Manić, predstaviće jednog od najizvođenijih, savremenih, nemačkih dramatičara Rolanda Šimelpfeniga, beogradskoj publici u BDP-u 6. marta.

Specifičnog spisateljskog stila, koji seže u rasponu od snolikog do naturalističkog, Šimelpfenigove drame izvođene su u 40 zemalja sveta, prevedene na preko 20 jezika, a na domaćim scenama igrane su do sada u Bitef teatru, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu (“Žena iz prošlosti”, “Arapska noć”, “Životinjsko carstvo”). “Dan kada ja više nije bilo ja” (Der Tag, als ich nicht ich mehr war by Roland Schimmelpfennig Performing Rights S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, Germany), za koju su probe u toku u Beogradskom dramskom pozorištu, praizvedbu je imala u berlinskom Dojčes Teatru u režiji Ane Lenk 2018. godine.

Menjajući perspektivu dramskog prikaza od pripovedačke do direktne, Šimelpfenig uspostavlja ravnotežu između shematičnog i magičnog, raspredajući tugu svakodnevnog življenja kroz bolno preispitivanje identiteta. Ključno pitanje koje pisac postavlja jeste – koliko daleko smo spremni da odemo od poznate “zone komfora” da bi ostvarili samospoznaju.

“Jednog dana običnoj porodici desi se nešto neobično – ostvari im se ono o čemu su krišom sanjali – u njihovom domu se pojavljuju dvojnici roditelja. U ovom bajkovitom, nadrealističnom komadu, koji razmatra i ironizuje banalnost svakodnevice i opasnost potisnutih želja, ispituje se šta danas podrazumeva brak, porodica i identitet, ali kroz apsurd imanentan današnjem trenutku i savremenoj komunikaciji”, zapisala je rediteljka Tara Manić, koja je diplomirala 2017. godine na FDU, Katedri za pozorišnu i radio režiju, u klasi prof. Alise Stojanović i Igora Vuka Torbice. Kao asistent reditelja, radila je uz Jerneja Lorencija, Aleksandra Popovskog i Anu Đorđević, njeni radovi su bili zastupljeni na festivalima u Moskvi, Trstu, Poznanju, Vilnusu, Avinjonu. Dobitnik je više nagrada, a do sada je radila u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Prvi put sarađuje sa Beogradskim dramskim pozorištem.

Prevod drame Rolanda Šimelpfeniga potpisuje Bojana Denić, dramaturg predstave je Vuk Bošković, scenograf i kostimograf Selena Org, kompozitor Vladimir Pejković, a koreograf Dejan Kolarov. Igraju: Nataša Marković, Ivana Nikolić, Filip Gajić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović.