ZELENA
fotograf

ZELENA ČOJA MONTENEGRA

Velika scena „Olivera i Rade Marković“

Treća koprodukcija u 2020. povezuje Beogradsko dramsko pozorište, Gradsko pozorište Podgorica i Grad teatar Budva. U pitanju je dramatizacija romana Mome Kapora, koju potpisuje Stevo Koprivica, u režiji Nikite Milivojevića.

„Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani).

Pozorišno viđenje „Zelene čoje Montenegra” pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i, kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima.”

Stevo Koprivica

DRAMATIZACIJA: Stevan Koprivica

KOSTIMOGRAF: Jelena Stokuća 
KOMPOZITOR: Aleksandar Srebrić 

SCENSKI POKRET: Amalija Benet

Igraju:

MILOŠ PEJOVIĆ, DEJAN ĐONOVIĆ, EMIR ĆATOVIĆ, MLADEN NELEVIĆ, JELENA SIMIĆ, BRANKA STANIĆ, MILAN LANE GUTOVIĆ, ANDRIJA KUZMANOVIĆ, ANDREJ ŠEPETKOVSKI, MARKO ŽIVIĆ, MILORAD DAMJANOVIĆ, IVAN ZABLAĆANSKI I STEFAN RADONJIĆ