Ружни,
фотограф Darja Štravs Tisu

Ружни, прљави, зли

КУПИ КАРТУ
Редитељ: Lenka Udovički
Велика сцена „Оливера и Раде Марковић“

Слободан Обрадовић
(по мотивима филма Е. Сколе)
сезона 2019/2020.

 

“Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, po motivima istoimenog filma Etore Skole, u režiji Lenke Udovički novi je projekat Beogradskog dramskog pozorišta, za koji su probe upravo počele, a premijera je zakazana za 14. mart 2020.

U pitanju je italijanska „crna“ komedija, zasnovana na elementima neorealizma, premijerno prikazana 1976. Iste godine, film je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom filmskom festivalu. Posle duge pauze, Lenka Udovički, rediteljka koja je u dosadašnjoj karijeri sarađivala sa nizom renomiranih svetskih umetnika i kulturnih institucija, umetnički rukovodilac Kazališta Ulysses, vraća se na beogradsku scenu. “Ovaj kultni film delovao je kao duhovita groteska u vreme prosperiteta, koji je naizgled krenuo nakon Drugog svetskog rata. Njegova tema je veoma bitna, danas kada smo u predvorju moguće nove kataklizme i metastaze dubokih društvenih problema, koje su neki umetnici, kao Etore Skola, još pre gotovo 50 godina dijagnostikovali i upozoravali na njih”, smatra Lenka Udovički.

“Ružni, prljavi, zli” je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Glavni junak, jednooki Đakinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove; poštene ili nepoštene, bez razlike. Đakinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa njima. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on neprekidno ih zlostavlja verbalno i psihički. Materijalna nemaština uvod je u emotivnu, moralnu bedu, svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte.

Autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, kompozitor Najdžel Ozborn i koreograf Staša Zurovac.

 

ИГРАЈУ:

АЛЕКСАНДАР ВУЧКОВИЋ

AЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ

ВАЊА НЕНАДИЋ

ИВА ИЛИНЧИЋ

ИВАН ЗАБЛАЋАНСКИ

ИВАНА НИКОЛИЋ

ЈАНА МИЛОСАВЉЕВИЋ

ЈОВО МАКСИЋ

МАРКО ГВЕРО

МИЛАН ЗАРИЋ

НАЂА СЕКУЛИЋ

НАТАША МАРКОВИЋ

НИНА ЈАНКОВИЋ

ОЗРЕН ГРАБАРИЋ

СЛАЂАНА ВЛАЈОВИЋ


ОРГАНИЗАТОР: Ивана Јововић
СУФЛЕР: Јована Матић
ИНСПИЦИЈЕНТ: Дејан Поповић

Премијера 14. март 2020. године.