Jugojugoslavija
fotograf Dragana Udovičić
Bon Park

Jugojugoslavija

KUPI KARTU
Reditelj: Bon Park
TRAJANJE PREDSTAVE: 1 sat 20 minuta | PREMIJERA: 20.11.2020.
Velika scena „Olivera i Rade Marković“

Jedan od najznačajnijih mladih nemačkih pozorišnih stvaralaca Bon Park (1987) višestruko je nagrađivan autor – podjednako kao pisac i kao reditelj. Nedavno ga je pozorišni časopis „Teatar hojte”, u kategoriji „Mlade nade”, proglasio za najboljeg reditelja, a njegovu operu za mlade „Tri milijarde sestara” za najbolju predstavu (P14 – Foksbine, Berlin; tekst i režija). Bio je gostujući reditelj u švajcarskom ZHdK-u i gost-student u produkcijama Franka Kastorfa, Vernera Šredera i Heiko Kalmbah. Njegove predstave i drame izvode se u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Rusiji, a rad se odlikuje svojevrsnom melanholijom i istančanim osećajem za apsurde socijalne i političke svakodnevice. Zanimljivo je što je Park 2008. godine upisao i studirao slavistiku na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, s posebnim interesovanjem za srpski jezik i književnost. Više puta je posetio Beograd. Predstava, za koju i piše komad, baviće se Jugoslavijom, mogućnostima za ponovno ujedinjenje, izgubljeno kolektivno sećanje na divna, ali i problematična vremena zajedničkog života, iz vizure običnih ljudi u Srbiji, ali onako kako to stranac razume i doživljava.

Total dizajn projekta zamislili su Julija Nusbaumer i Bon Park, koji potpisuje i koncept i tekst, prevod je uradila Bojana Denić, konsekutivni prevod Dušan Nikolić, kompozitor je Ben Rosler, a dramaturg Luka Kurjački.

Priprema hora, Božidar Obradinović.

Igraju: Isidora Simijonović, Jadranka Selec, Jelena Čvorović Paunović, Nikola Malbaša.

Članovi dečijeg hora su: Aleksandar Matej, Studen Simić, Lara Ćosić, Miloš Ostojić, Miona Ostojić, Nikolina Ilić, Petra Ilić, Rastko Ćosić, Sofija Šemsović, Tara Dumonjić, Tara Petrović, Tara Ćirica, a orkestar čine: Ljubomir Ćustić, harmonika i klavijatura, Petar Nikolić, gitara i perkusije, Lazar Pavlović, kontrabas, Đorđe Kujundžić / Rastko Uzunović, klarinet.

Igraju: Jadranka Selec
. Isidora Simijonović
. Jelena Čvorović Paunović
. Nikola Malbaša
Članovi dečjeg hora: Aleksandar Matej
. Studen Simić
. Lara Ćosić
. Miloš Ostojić
. Miona Ostojić
. Nikolina Ilić
. Petra Ilić
. Rastko Ćosić
. Sofija Šemsović
. Tara Dumonjić
. Tara Petrović
. Tara Ćirica
Orkestar: Ljubomir Ćustić
. Petar Nikolić
. Lazar Pavlović
. Đorđe Kujundžić / Rastko Uzunović