Читач

КУПИ КАРТУ
Велика сцена „Оливера и Раде Марковић“

Редитељ: Борис Лијешевић

Драматизација: Федор Шили

(по мотивима романа Бернарда Шлинка)

Роман немачког књижевника и правника, из 1995. године, анализа је конфликта послератне генерације с Холокаустом и концентрационим логорима, те поставља морална питања о исправности суђења нацистима у послератној Немачкој. Књига је преведена на тридесет девет језика, а по њој је 2007/08. године снимљен истоимени амерички филм у режији Стивена Далдрија, с Кејт Винслет, која је награђена Оскаром за најбољу главну женску улогу 2009. године. Књига је продата у тиражу од милион примерака у џепном издању у САД, а у неким немачким покрајинама је обавезна школска лектира у гимназијама. Ово је повратак Лијешевићевим темама: односу одговорности и кривице у колективној и појединачној свести, препознавању суштинског зла у времену, идеологији, друштву, човеку.

„Радња се дешава десет, петнаест и двадесет пет година после Другог светског рата, када су последице још живе, а злочинци су и даље ту, преображени у мирне грађане. Питање је какав став заузети према некоме ко је починио ратни злочин, гледати га искључиво кроз призму греха или у тој особи која је поред тебе потражити и нешто друго.”

Борис Лијешевић

Ауторску екипу чине драматург Федор Шили, сценограф Јања Ваљаревић, костимограф Драгана Лађевац, композитор Стефан Ћирић.

Играју: МИРЈАНА КАРАНОВИЋ, СЛОБОДАН БОДА НИНКОВИЋ, ЈАДРАНКА СЕЛЕЦ, МИЛИЦА ЗАРИЋ, ИВАН ТОМИЋ, МАРКО ГРАБЕЖ.