Čitač
fotograf Dragana Udovičić

Čitač

KUPI KARTU
Velika scena „Olivera i Rade Marković“

Reditelj: Boris Liješević

Dramatizacija: Fedor Šili

(po motivima romana Bernarda Šlinka)

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na trideset devet jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama. Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku.

„Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo.”

Boris Liješević

Autorsku ekipu čine dramaturg Fedor Šili, scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac, kompozitor Stefan Ćirić.

Igraju: MIRJANA KARANOVIĆ, SLOBODAN BODA NINKOVIĆ, JADRANKA SELEC, MILICA ZARIĆ, IVAN TOMIĆ, MARKO GRABEŽ.

Koprodukcija sa Beoart produkcijom iz Beograda
Hana Šmic Mirjana Karanović
Mihael Berg Marko Grabež
Otac, Sudija Slobodan Boda Ninković
Majka, Komšinica, Herta Grese, Irma Kunig Jadranka Selec
Brat, Branilac, Nadležni u GSP-u, Čuvar u zatvoru Ivan Tomić
Sofija, Ćerka – svedok na suđenju Milica Zarić