Б.Б.
фотограф

Б.Б. пева: O љубазности овогa света

КУПИ КАРТУ
Београдски Фестивал Игре

Povodom 122. godine rođenja Bertolta Brehta i 50. rođendana Gete instituta u Srbiji, Beogradsko dramsko pozorište poziva svoju vernu publiku na proslavu dva rođendana 10. februara u 20.30 časova: Koncertno izvođenje kultunih i najpopularnijih songova velikog Bertolta Brehta u izvođenju glumice Danice Ristovski („poslednje Brehtijanke srpskog glumišta“ Mira Erceg, 2010.).

Glumica je u dilemi … Imena songova će biti naknadno objavljena.

 

O BREHTU

„Mestu čuđenja nema. Breht je takva elemantarna sila da se njegovi komadi ne podvrgavaju teorijama, nego se teorije prave po njegovim komadima. Zabune se javljaju samo kod onih koji su, ne pročitavši Brehtovu teoriju do kraja, metod oneobičavanja shvatili dogmatski, zaboravljajući da je prvo načelo Brehtovog pozorišta – lepo i čitko napisano u „Malom organonu“ – da je posao pozorišta da zabavi.“

Slobodan Glumac

 

„Природи припада вечност а човеку право да у њој остави траг. У уметности ово је мој мачин – интерпретирање Брехтових сонгова.

Брехт каже – „Театар треба да забави, поучи и одушеви масе. Он, дакле, треба да служи истини, човечности и лепоти. Његови сонгови испуњавају све ове захтеве.

Сонг је специфична форма песме у Брехтовом „епском позоришту“, којом он прекида драмску радњу комада и „отрежњава“ гледаоца.

На малом простору, од неколико строфа, искаже се читав људски живот, исприча догађај, каже животна мудрост. Зато су ти сонгови за мене најузбудљивији делови драмске литературе.

То су монолози који захтецају бритак, рекла бих „брехтовски рез“ у глумачкој игри, која дочарава ликове судопера, солдатуша, луталица, усамљеника. То су мисли о животу, смрти, љубави, лепоти природе, сећања на младост, о драгим пријатељима, које се смењују са цоцијалном и политичком поезијом у правом смислу.

Овим концертом желела бих Брехта да упознам са новом радозналом публиком, да утичем да буде пробирљива и истрајна у трагању и прихватању свежег аутентичног позоришног израза.“

Даница Ристовски

 

Pored scenskog prikazivanja songova, publika će u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta imati priliku da vidi izložbu fotografija iz života Bertolta Brehta, kao i iz njegovih predstava izvođenih u Beogradskom dramskom pozorištu. Fotografije za izložbu obezbedili su Arhiv Bertolta Brehta pri Akademiji umetnosti u Berlinu i arhiv Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovaj događaj se organizuje u okviru jubileja 50 godina Goethe-Instituta u Beogradu.