B.B.
fotograf

B.B. peva: O ljubaznosti ovoga sveta

KUPI KARTU
2021

Povodom 122. godine rođenja Bertolta Brehta i 50. rođendana Gete instituta u Srbiji, Beogradsko dramsko pozorište poziva svoju vernu publiku na proslavu dva rođendana 10. februara u 20.30 časova: Koncertno izvođenje kultunih i najpopularnijih songova velikog Bertolta Brehta u izvođenju glumice Danice Ristovski („poslednje Brehtijanke srpskog glumišta“ Mira Erceg, 2010.).

Glumica je u dilemi … Imena songova će biti naknadno objavljena.

 

O BREHTU

„Mestu čuđenja nema. Breht je takva elemantarna sila da se njegovi komadi ne podvrgavaju teorijama, nego se teorije prave po njegovim komadima. Zabune se javljaju samo kod onih koji su, ne pročitavši Brehtovu teoriju do kraja, metod oneobičavanja shvatili dogmatski, zaboravljajući da je prvo načelo Brehtovog pozorišta – lepo i čitko napisano u „Malom organonu“ – da je posao pozorišta da zabavi.“

Slobodan Glumac

 

„Prirodi pripada večnost a čoveku pravo da u njoj ostavi trag. U umetnosti ovo je moj mačin – interpretiranje Brehtovih songova.

Breht kaže – „Teatar treba da zabavi, pouči i oduševi mase. On, dakle, treba da služi istini, čovečnosti i lepoti. Njegovi songovi ispunjavaju sve ove zahteve.

Song je specifična forma pesme u Brehtovom „epskom pozorištu“, kojom on prekida dramsku radnju komada i „otrežnjava“ gledaoca.

Na malom prostoru, od nekoliko strofa, iskaže se čitav ljudski život, ispriča događaj, kaže životna mudrost. Zato su ti songovi za mene najuzbudljiviji delovi dramske literature.

To su monolozi koji zahtecaju britak, rekla bih „brehtovski rez“ u glumačkoj igri, koja dočarava likove sudopera, soldatuša, lutalica, usamljenika. To su misli o životu, smrti, ljubavi, lepoti prirode, sećanja na mladost, o dragim prijateljima, koje se smenjuju sa cocijalnom i političkom poezijom u pravom smislu.

Ovim koncertom želela bih Brehta da upoznam sa novom radoznalom publikom, da utičem da bude probirljiva i istrajna u traganju i prihvatanju svežeg autentičnog pozorišnog izraza.“

Danica Ristovski

 

Pored scenskog prikazivanja songova, publika će u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta imati priliku da vidi izložbu fotografija iz života Bertolta Brehta, kao i iz njegovih predstava izvođenih u Beogradskom dramskom pozorištu. Fotografije za izložbu obezbedili su Arhiv Bertolta Brehta pri Akademiji umetnosti u Berlinu i arhiv Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovaj događaj se organizuje u okviru jubileja 50 godina Goethe-Instituta u Beogradu.