BAAL
fotograf

BAAL

Velika scena „Olivera i Rade Marković“

Bertolt Breht

Reditelj: Diego de Brea

Cenjeni i višestruko nagrađivani slovenački reditelj Dijego de Brea radiće najzad u Beogradu. „Baal” je prvi Brehtov celovečernji komad, napisao ga je kao dvadesetogodišnjak, na samom kraju Velikog rata, i u njemu se naziru elementi dramaturških tehnika njegovog „epskog teatra”. Neke muzičke sekvence Breht je sam komponovao. Beograd, inače, još pominje kultnu predstavu Eduarda Milera rađenu pre više od trideset godina.

 

„Došao je da udahne. Da bi pronašao hrabrost za vatru duha i snagu srca između sumnje i pobožnosti. Došao je zauvek da uživa, barem sada i ovde. Traži onu nedostupnu zemlju u kojoj bi bolje živeo. Jer čovekova čežnja za srećom ne može biti ubijena i to je jedino što ga održava u životu i proganja ga celog života. Baal putuje prema svom neizbežnom samouništenju. Njegova želja da ispuni Nebo bez Boga prisiljava ga da prezire već opustošeni svet. Preokupiran je vrednostima, verom i ljubavlju, domovinom i zakonom. Počinje da se igra sa đavolovim repom. Baal i njegov ples izazivaju smrt.”

Bertolt Breht

„Svet je super ženstven, voleće da popusti, ako mu dopustite da vas upuca kolenima. Pokušajmo!”

Dijego de Brea

Kostimograf predstave je Blagoje Micevski. Igraju: MILOŠ BIKOVIĆ, SRĐAN DEDIĆ, MILAN ČUČILOVIĆ, MIODRAG RADONJIĆ, MILOŠ PETROVIĆ TROJPEC, ISIDORA SIMIJONOVIĆ, VANJA NENADIĆ, IVA ILINČIĆ, NINA JANKOVIĆ, JANA MILOSAVLJEVIĆ.