Vest | 29. septembra 2022.

PREDSTAVE BDP-A ZA GOSTE BITEFA

Pedeset i šesti BITEF organizuje za svoje goste šoukejs domaćih produkcija, na kome će biti izvedene dve predstave Beogradskog dramskog pozorišta – “Living room” i “Cement Beograd”.

Prezentacija domaće produkcije vezana je za održavanje plenarnog sastanka Međunarodne mreže za savremene izvođačke umetnosti (IETM) od 29. septembra do 2. oktobra.
Pod motom “Na posao prioni, na život još više!” prvi put nakon dve godine, IETM organizuje veliki sastanak uživo, ovoga puta u saradnji sa Bitefom. U pitanju je dinamičan četvorodnevni događaj kome će prisustvovati preko 500 učesnika i koji će se sastojati od velikog broja umetničkih događaja, razgovora i diskusija i prilika za uspostavljanje kontakata.
Učesnici IETM konferencije će gledati domaće predstave, izjavio je Ivan Medenica, umetnički direktor Festivala, 56. BITEF-a. “Organizovali smo Šoukejs, tako da će biti u prilici da pogledaju predstave JDP-a, NP-a, Ujvideki Sinhaza i Beogradskog dramskog pozorišta. Napravili smo platformu za prezentaciju domaćeg teatra stranim posetiocima i nadamo se da će neke od predstava gostovati ne nekim stranim scenama”, objasnio je Medenica.
Autorski projekat nemačkog reditelja Ersana Mondtaga “Living room” Beogradskog dramskog pozorišta rađen je kao koprodukcija sa Bitef festivalom i Bitef teatrom i premijerno je izveden u prologu prošlogodišnje manifestacije. Predstava će biti izvedena 30. septembra. Igraju: Vesna Čipčić, Aleksandra Anja Alač / Iva Ilinčić Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.


Predstava „Cement Beograd“ Milana Ramšaka Markovića, po komadu Hajnera Milera, u režiji Sebastijana Horvata, Beogradskog dramskog pozorišta, dobitnik Gran prija prošlogodišnjeg Festivala biće izvedena 2. oktobra. Igraju: Milena Zupančić, Miodrag Miki Krstović, Bojana Stojković, Milan Zarić, Ivan Zablaćanski, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Nedim Nezirović.