Vest | 10. januara 2020.

POVRATAK MEĐU NAJBOLJE

Beogradsko dramsko pozorište uspelo je, posle nekoliko „posnih“ sezona, da u 2020. uđe, po oceni stručne javnosti i publike, sa novim naslovima, koji spadaju među najkvalitetnije, teatarske produkcije prethodne godine.

Prvu polovinu sezone 2019/2020. u Beogradskom dramskom pozorištu obeležilo je pet premijera: “Sumrak bogova” Ivora Martinića, po motivima filma Lukina Viskontija, u režiji Jagoša Markovića; “Ko se boji Virdžinije Vulf” u režiji Lenke Udovički i koprodukciji sa Ulysses teatrom iz Zagreba; “Plastelin” Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića; “Fine mrtve d(j)evojke” Mate Matišića, u režiji Patrika Lazića i “Liliom” Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović.

Pozorišni kritičari neka od ovih ostvarenja uvrstili su u liste najboljih predstava koje su obeležile čitavu prošlu godinu! „Sumrak bogova“ tako se našao među najboljih pet naslova na listama Bobana Jevtića (NIN) i Dragane Bošković (Večernje novosti), a odnosno među prvih deset po oceni Ane Tasić (Politika). Novinarka Blic-a, Tatjana Nježić ovaj projekat uvrstila je među tri najznačajnija. Bojan Munjin, kritičar Radio Beograda 2 i selektor više međunarodnih, regionalnih festivala, među prvih pet najupečatljivijih pozorišnih poduhvata vidi „Ko se boji Virdžinije Vulf“, dok je za kritičarku i novinarku istog programa, Aleksandru Glovacki – to predstava „Fine, mrtve d(j)evojke“.

Novi poduhvati BDP-a visoko su cenjeni i u regionu. Treba pomenuti da je na dodeli Nagrada hrvatskog glumišta, održanoj 24. decembra 2019. u HNK u Zagrebu, priznanje za najbolju glavnu mušku ulogu u drami pripala Radetu Šerbedžiji za ulogu Džordža u predstavi “Ko se boji Virdžinije Vulf?”. Takođe, nagrade za najbolju režiju i kolektivnu glumačku igru na 4. „Danima Jurislava Korenića“ u Sarajevu, u decembru prošle godine osvojio je projekat „Sumrak bogova“.