Vest | 04. februara 2020.

POVRATAK JANEŽIČA U BEOGRAD

Simona Semenič autor je drame „Faustus“, koju kao deo regionalne koprodukcije (BiH, Crna Gora, Srbija), postavlja na scenu jedan od najintrigantnijih reditelja ovih prostora – Tomi Janežič. Probama se, početkom februara u Sarajevu, priključila ekipa Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava nastaje kroz saradnju BDP-a sa SARTRom iz Sarajeva, Zetskim domom sa Cetinja, Međunarodnim teatarskim festivalom MESS u zajedničkoj produkciji. Čest gost domaćih scena poslednjih dvadesetak godina, Tomi Janežič potpisuje čak 6 režija u Beogradu, Novom Sadu. “Faustus” je istraživački, stvaralački projekat, koji traje već godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka. Premijera u Sarajevu zakazana je za 3. april, a beogradska publika će je videti na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ BDP-a – 22. maja.

“Želim da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Tražim najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije ‘Faust’, ali dodiruje njegovu suštinu. Zanima me “nepojmljivost”. Negde i Faust kreće sa tim, kao da želi most u nepojmljivo”, kaže Tomi Janežič.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Marina Sremac, koreograf Katja Lening. U podeli iz Beogradskog dramskog pozorišta igraju MAJA RANĐIĆ i DUNJA STOJANOVIĆ, kao i SELMA ALISPAHIĆ, MAJA SALKIĆ, EMINA MUFTIĆ, AMILA TERZIMEHIĆ, JELENA LABAN, KARMEN BARDAK.