Vest | 26. marta 2022.

PORTRETI DRAMSKIH UMETNIKA – IZLOŽBA U BDP-u

Izložba “Senke uspomena” Lazara Đembera – prezentacija mladalačke inspiracije umetnika kroz portrete naših znamenitih dramskih umetnika, biće otvorena u Beogradskom dramskom pozorištu 26. marta, pred premijeru spektakla “Zaljubljeni Šekspir”.

Predstavljanje dela novosadskog umetnika u BDP-u upriličeno je dvostrukim povodom: premijere svetskog hita “Zaljubljeni Šekspir” Li Hola, po istoimenom scenariju Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović i koprodukciji sa Dizni Teatrikal i Jurij Frankom (26.03), ali i obeležavanja jubilarnog, šezdesetog Svetskog dana pozorišta (27.03).
Izloženi radovi su crtani olovkom, a nastali su na osnovu fotografija. Akademski vajar Đorđe Lazić Ćapše, istakao je, povodom ove izložbe, da „autor crteža koristi kao predložak fotografiju i to je očigledno; Lazar to i ne pokušava da prikrije. Pritom se ne takmiči sa fotografijom kako to sledbenici fotografskog realizma čine. Linija je na ovim crtežima slobodnija, ona zaranja ispod površine fotografije da bi iznela samo ono što je karakter glumca, bilo da je u nekom liku koji glumi ili privatnom životu”. Dela iz opusa “Senke uspomena” deo su istoimene, samostalne izložbe umetnika održane maja 2021. godine, u sklopu manifestacije “Muzeji za 10” u Muzeju Grada Novog Sada.


Lazar Đember je rođen 1985. godine u Vrbasu. Kao dete skrenuo je pažnju na nesumnjiv talenat, te je posle osnovne škole upisao Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a potom Akademiju Lepih Umetnosti u Firenci u klasi profesora: Vićenca Kanalea. Sve je to bilo protkano i radom u porodičnoj radionici, koja se i danas bavi slikarstvom, ikonopisom i freskopisom. Učestvovao na par kolektivnih izložbi u Firenci, a prvu samostalnu izložbu imao je u Pistoji. U Srbiji je imao dve samostalne izložbe: u Novom Sadu u Muzeju Grada Novog Sada i u Priboju na Festivalu “Dani Danila Lazovića”. Zaposlen je u Muzeju Grada Novog Sada kao konzervator.