Vest | 03. aprila 2022.

POPULARNOST “LETA” NE JENJAVA

Jedna od najdugovečnijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Let iznad kukavičjeg gnezda” Kena Kizija i Dejla Vasermana, u režiji Žanka Tomića, ponovo je na repertoaru, a obnova će biti izvedena 4. aprila na rođendan nedavno preminulog Marka Živića, koji je sa velikim uspehom igrao lik Martinija.

Premijera je bila novembra 2005. godine, sticajem uglavnom tužnih okolnosti, podela je često menjana, a sada će se u ansamblu naći mladi glumac Mladen Sovilj.
“Doneli smo svi zajedničku odluku da ipak nastavimo da igramo predstavu. Dragan Bjelogrlić i ja smo razgovarali, kao i ostatak ansambla, i rešili smo da idemo dalje, iako znamo da će biti teško bez njega. Naš kolega Mladen Sovilj je dobio taj veliki zadatak, ali i veliki teret da igra Markovu ulogu”, rekao je na konferenciji za novinare povodom najave obnove, direktor BDP-a Jug Radivojević. “Strašno nam nedostaje Marko Živić. I posle šest meseci od njegovog odlaska nije nam lakše. Marko je igrao u predstavi od samog početka, kada je bila premijera 2005. godine i svih 17 sezona uvek je sala prepuna, karte unapred rasprodate. Cilj je da ostvarimo barem jubilej od 250 izvođenja, što će biti 20 godina igranja na sceni”, dodao je Radivojević.
Dragan Bjelogrlić, tumač glavne uloge, je se sa tugom setio svog prijatelja Marka Živića, ali i drugih kolega koji su nas napustili, a igrali su u predstavi. “Uvek sam verovao da je umetnost više od života, kao film, a posebno pozorište. Ova naša predstava i sve što se događa sa njom najbolje to potvrđuje. Pozorište jeste više od života. Igrajući ovu predstavu 17 godina, ostali smo nažalost bez – Milorada Mandića Mande, nedavno Feđe Stojanovića, Borisa Komnenića, i na kraju, pre šest meseci, Marka Živića. Svaki put smo iz ekipe mislili da je to prirodan kraj predstave, ipak, nakon potražnje publike i njihovog unutrašnjeg osećaja, osetili smo potrebu da tu predstavu igramo dalje – za sve njih koji više nisu tu. Znate, ne radi se ovde samo o kolegama, to su naši prijatelji. Sa nekim budete veći prijatelj, nekim manje, tako to bude u životu. Lično sam sa Mandom i Markom bio veliki prijatelj. Kada se to desilo, kad nas je Marko zauvek napustio, bio sam siguran da je to definitivan kraj predstave. Ali, eto, kako je vreme prolazilo, pričali smo sa ljudima koji vole našu predstavu i tako je spontano krenulo da se govori da bi “Let” trebalo da se vrati na scenu”, rekao je Bjelogrlić.
“Verujem da će Mladen Sovilj napraviti izvrsnu kreaciju. Imali smo još jedno uskakanje nedavno, kada je Mima Karadžić došao da zameni pokojnog Feđu Stojanovića. Igrali smo dva puta na Brionima prošlog leta i slobodno mogu reći da su možda ta dva gostovanja bila među pet najboljih izvođenja ove predstave u njenoj istoriji”, dodao je Bjelogrlić.
Milutin Mima Karadžić je priznao da je predstavu “Let iznad kukavičjeg gnezda” gledao samo jednom, davno na premijeri 2005. godine. Onda ga je pozvao Jug Radivojević da zaigra u samom komadu nakon iznenadne smrti Feđe Stojanovića 2021. godine, i Karadžić je prihvatio angažman.
“Inače nikako ne volim uskakanja, to nikad nisam ni radio u karijeri, ipak je ta uloga pripadala nekom drugom. Ali, bilo mi je na kraju prijatno, lepo sam se osećao među kolegama”, ispričao je Milutin Mima Karadžić, koji je u predstavu uskočio prošlog leta, zamenivši preminulog kolegu Feđu Stojanovića. “Gostovali smo na Brionima, i stvarno je bilo fenomenalno, divne reakcije publike, čitave ovacije u Hrvatskoj. Onda se desilo to, sa Markom … Predstava kao da nije imala sreće. Otpratili smo naše kolege. Da ne mračim više, veliko zadovoljstvo mi je da igram, želim predstavi da ima i dalje dug život. Ona ostaje večna uprkos svim nesrećama”, rekao je Karadžić.
Mladen Sovilj našao se pred ni malo lakim zadatkom. “Malopre sam shvatio da imam godina koliko je Marko imao kada je počeo da radi ovu predstavu. Pretpostavljam da ću iz neke energije i namera koje je imao tada, da krenem i ja sada. Želimo da probamo da ova predstava i dalje živi, naravno pre svega u Markovo ime, zato što je on jedan od retkih kolega koji je nas, mlađu generaciju umeo da uhvati pod ruku i da nam kaže: “Hej, mačak, ono ti je bilo dobro na sceni”. Marko je držao neki živi duh ovog teatra, i inače na celoj glumačkoj sceni. Imao je otvorenu komunikaciju sa svima i neretko sa nama mlađima se družio, bio nam je veliki vetar u leđa”, napomenuo je Sovilj. “Moj zadatak, kao što su rekle kolege, neće biti nimalo lak, ali ne strahujem, jer je Marko kao čovek i glumac ovu ulogu u “Letu” tako “razgazio” da se ona zasniva na njegovom dečjem bistrom oku i plemenitosti. Probaću samo da idem tim putem. Martinija ću izneti na svoj način. S druge strane, moraću da poštujem celokupan kontekst i dramaturgiju već formirane predstave i ansambla. U uskakanju je vrlo važno da ne smetate uigranom timu, a onda polako kada se ušuškate, možete da gradite i doprinesete predstavi nekim svojim sredstvima”, kaže Sovilj.
Tema predstave ga itekako dotiče. Pitanje slobode. “Što smo bliži sadašnjosti, a što se više udaljavamo od nje idući ka budućnosti, to je priča o slobodi aktuelnija. Na beskonačno mnogo načina se odaljavamo i od sebe i jedni od drugih. Što svesno, što nesvesno oduzimamo sebi, a i drugima slobodu. Svet generalno postaje sebičan. Ali, to svi već znamo. Ne otkrivam ja neku veliku istinu. Makar u toj suptilnoj gradaciji, u tom propadanju, moramo da probamo da damo sve od sebe da se držimo za ivicu te litice i da probamo da se, dokle god nas ima, podsetimo ipak kako i zašto treba živeti ovaj život. Lik Martinija se ističe u onome što je danas komplikovano naći – bistro i neosuđujeće dečje oko i samim tim pogled na sve. Smatram da je to u današnjem vremenu sve teže pronaći u sebi. Ne znači da smo svi u potpunosti anestezirani, ali se korak po korak udaljavamo od sebe. Tako ove uloge mogu biti lekovite i nama i publici”, smatra Mladen Sovilj.
Autorsku ekipu su činili scenograf Zoran Ristić, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Aleksandar Simić, dok prevod potpisujue Đorđe Krivokapić. U predstavi igraju i: Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović, Daniel Sič, Srđan Dedić/Jovo Maksić, Savo Radović/Miloš Petrović Trojpec, Nenad Gvozdenović, Milica Zarić, Vladan Milić, Miloš Lazarov, Zoran Đorđević, Jana Milosavljević, Nada Macanković i Anka Gaćeša Kostić.
“Let iznad kukavičjeg gnezda” igraće se na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” 4, 5. i 6. aprila.