Vest | 09. oktobra 2020.

PONOVNO ISPISIVANJE MITA O FAUSTU

Druga premijera Beogradskog dramskog pozorišta ove jeseni, projekat Tomija Janežiča “Nije to – to; Studija Fausta”, po tekstu Simone Semenič, biće izvedena 17. oktobra, a nastala je u saradnji sa sarajevskim SARTR-om, Zetskim domom sa Cetinja i Međunarodnim teatarskim festivalom MESS.  

PONOVNO ISPISIVANJE MITA O FAUSTU

Istraživački rad autora zasniva se na „ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, kao i pravljenju mosta između Zapada i Istoka. U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti. U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo da postavimo vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav”, kaže reditelj.

Tomija Janežiča ne zanima još jedna verzija “Fausta”, već pre naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. veku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mesto u zapadnoj misli i umetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Čest gost domaćih scena poslednjih dvadesetak godina, slovenački reditelj Janežič potpisuje čak 6 režija u Beogradu i Novom Sadu, a ovo mu je prva saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem. Scenografiju za “Nije to to” uradio je Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju Katja Legin. Igraju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Dunja Stojanović.

Premijera predstave u BiH izvedena je 7. jula u sarajevskom teatru SARTR, a beogradska publika će moći da je pogleda 15, 16, 17 i 18. oktobra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”. Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen – predviđeno je 200 posetilaca po predstavi i mesta nisu numerisana.