Vest | 17. decembra 2021.

PONOVNO ISPISIVANJE MITA O FAUSTU

Crnogorska premijera regionalne koprodukcije “Nije to to” Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, Tomija Janežiča, nastala u saradnji Beogradskog dramskog pozorišta sa sarajevskim SARTR-om i Međunarodnim teatarskim festivalom MESS biće izvedena u Zetskom domu sa Cetinja 22. decembra.  

U pitanju je istraživački, stvaralački projekat koji je trajao više od godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka. “Predstava je napravljena za gledaočevu kontemplaciju, za njegove asocijacije i fantazije. Jeste, tu ima i mita, ima i okolnosti na Balkanu, ima dosta toga… to je i veoma lična predstava, a to je i predstava o svetu ili o kraju sveta, o pozorištu i o rušenju pozorišta… ali pre svega tu ima svega što gledalac o njoj vidi i u njoj doživi. U svakom slučaju predstava ne priča priču. Jer ne može da prepriča”, zapisao je Tomi Janežič.

Scenografiju za “Nije to to” uradio je Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju Katja Legin. Igraju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Dunja Stojanović.

Premijera predstave u BiH izvedena je 7. jula u sarajevskom teatru SARTR, a u BDP-u 17. i 18. oktobra prošle godine.