Vest | 14. februara 2020.

Počele probe „Čitača“

Roman “Čitač” Bernarda Šlinka, jedno od najuzbudljivijih dela kraja XX veka, poslužio je dramatičaru Fedoru Šiliju kao osnova za novi komad, za čiju postavku, u režiji Borisa Liješevića, su upravo počele probe u Beogradskom dramskom pozorištu. 

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije sa holokaustom, koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na 39 jezika, a po njoj je 2007-08. godine snimljen istoimeni, američki film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet, koja je dobila Oskara 2009. godine za najbolju glavnu žensku ulogu. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdaju u SAD-u, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama.

Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku. “Radnja se dešava 10, 15 i 25 godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je učinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo”, zapisao je Boris Liješević.

Premijera je 3. aprila na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”. Autorsku ekipu čine scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac, kompozitor Stefan Ćirić, Igraju: MIRJANA KARANOVIĆ, SLOBODAN BODA NINKOVIĆ, MILENA PAVLOVIĆ ČUČILOVIĆ, MILICA ZARIĆ, IVAN TOMIĆ, MARKO GRABEŽ.