Vest | 18. februara 2021.

PARALELNE VEZE, PARALELNI SVETOVI, PARALELNI ŽIVOT

Beogradsko dramsko pozorište obeležiće 20. februara Dan pozorišta premijerom predstave  “Kišne kapi na vrelom kamenju“ Rajnera Vernera Fazbindera, u režiji Juga Đorđevića, a tim provodom je održana konferencija za novinare kojoj su, uz reditelja, prisustvovali glumci Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Aleksandar Vučković i Iva Ilinčić.

“Rajner Verner Fasbinder danas je istinitiji i provokativniji od vremena u kome je stvarao, a stvarao je u periodu velikih svetskih promena, revolucija i ratova. Ostao je upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakterišu kao tabu teme”, kazao je reditelj Jug Đorđević. Prvobitno je premijera prestave bila zakazana za novembar, ali je otkazana zbog pooštravanja epidemioloških mera u Srbiji. “Bili smo spremni i u novembru, a eto, sada smo u “neizdržu” na koji će način publika da prepozna i prihvati ono što smo radili. Nadam se da će sve što smo pripremili na pravi način komunicirati sa publikom u pozorištu”, kazao je Đorđević. Siže Fasbinderovog komada čini veza između dva muškarca, zapravo ljubavni četvorougao, jer obojica imaju paralelne veze. “Taj Fasbinderov siže smo mi pretvorili u predstavu uz pomoć specijalnog mehanizma pozorišnog stvaranja”, kazao je Đorđević.

Ljubinka Klarić kaže da je proces reditelja Đorđevića za nju specifičan. “Nikada nisam učestvovala u ovakvom procesu pripremanja predstave. Reditelj je mlad, ali je tačno znao šta radi. Neću biti skromna, jer znam da smo napravili izuzetnu predstavu”, kazala je Klarić.

Iva Ilinčić takođe je nestrpljiva pred susret sa publikom.”Prvi put radim Fasbindera u pozorištu. Reditelj je smestio tekst komada u vrlo interesantan koncept. Verujem da će se publici dopasti naša predstava, jer ima vrlo zanimljivu poruku. Publika će u svakom slučaju morati malo više da uključi mozak nego što je navikla u pozorištu”, kazala je Ilinčić.

Pavle Pekić naglašava da je Fasbinderov komad u Đorđevićevoj viziji pomeren u druge okolnosti, u nešto što je nama bliže i što nudi više smisla protagonistima predstave i publici. “Bio je ovo uzbudljiv projekat u neprijatno doba, ali i jako kreativan. Mogućnost da istražujemo u pozorištu u “zaključano” doba pandemije u svakom o nas je provocirala nove valere kreacije i to će se u predstavi videti”, kazao je Pekić.

Dramaturg predstave je Tijana Grumić, scenograf Andreja Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Julija Đorđević, a scenski pokret je uradio Damjan Kecojević.

Reprize su zakazane za 21. i 23. februar. Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen i mesta nisu numerisana.