Vest | 02. decembra 2019.

OTVOREN 1. RUTA FESTIVAL U BDP-u

Premijerom predstave “Liliom” Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović, sinoć je počeo 1. Festival Regionalne teatarske unije, a zvanično ga je otvorio gost iz Ljubljane, pozorišni producent i legendarni ex YU skijaški šampion, Jurij Franko.

Franko je podsetio na značaj nekadašnjeg zajedničkog kulturnog prostora, napominjući da ne zna tačno kojim jezikom govori. Predstavio se kao Slovenac, koji je osnovnu školu učio u Makedoniji, a “ponovo se rodio” u Sarajevu 1984. godine, kada je na Olimpijadi osvojio srebrnu medalju. Iz džepa je pritom izvadio olovku Olimpijskog komiteta Srbije, te kariranu crveno-belu maramicu, nalik hrvatskoj šahovnici. Nakon 25 godina, tokom kojih je živeo u Japanu, Americi i drugim zemljama, kada se vratio u Sloveniju, kako je rekao, najviše ga je zabolelo to što je odjednom morao da upotrebljava pasoš da bi posetio prijatelje u Hrvatskoj, Srbiji, u Sarajevu… sve one koji su nekada bili deo iste države. “Pa dobro, sve se menja. Kao svetski čovek, doživljavam ljude kao bratstvo, ali se pitam da li se više osećam kao brat sa Italijanom, Nemcem, Mađarem… Moj glas je jasan i iskren. Moja najbliža braća su još uvek tu na teritoriji bivše Jugoslavije”, rekao je Franko.

Pored slobode granica, kako je naveo, nedostaju mu zajednički sport i zajednička kultura. “Zamislite kakvu bismo to sportsku reprezentaciju mogli da stvorimo sa svim našim sportistima, evropskim, svetskim, olimpijskim prvacima. Nažalost, to u sportu nije moguće, ali verujem da u kulturi jeste. Vi ste dokaz – to što radite u RUTA je vrlo značajan početak, veliki korak unapred, ali biće potrebno i puno podrške”, poručio je Franko osnivačima regionalne pozorišne mreže

“Vi ste napravili najznačajniji preskok granica, koje su zapravo samo u našim glavama. Verujem da je svima jasno da smo zajedno mnogo jači. Verujem da može da se napravi zajednička produkcija koja može da se prodaje svetu kao naša autentična priča. Neka vam ciljevi budu visoki i vizionarski da se nešto tako ostvari, pa i na Vest Endu i Brodveju”, poručio je Franko, izrazivši i uverenje da je u ekipi RUTA i na čitavom prostoru regiona mnogo kreativnih, sposobnih i vrednih ljudi da bi se taj cilj mogao ostvariti. “Ako mogu u tome biti od pomoći, svojim iskustvom i kontaktima, pa i produkcijski, tu sam negde između Vardara i Triglava”, dodao je on.

Publiku je pozdravio i domaćin Festivala, Upravnog odbora tog teatra, glumac Milorad Damnjanović i istakao da je jedan od ciljeva ovakvog okupljanja prisustvo teatara-osnivača pred publikom u celom regionu.

Predstava “Liliom”, kojom je prvi festval RUTA otvoren, zasnovana je na drami Ferenca Molnara sa početka 20. veka, a u razgovoru sa autorima posle premijere, rediteljka Ana Tomović i dramaturg Slobodan Obradović naveli su da su dosta skratili izvorni tekst, zato što su želeli da scene prikažu kroz slike i emocije, a ne da ih prepričavaju. Predstavu karakteriše interesantan mizanscen, odnosno scenografija Aleksandra Denića, koja je postavljena rotirajuće. Veliki deo predstave sa sve glumcima okreće se, simbolično pokazujući životnu vrtešku kojoj čovek kao pojedinac ne može da se suprotstavi, naveli su autori, napominjući da se ta drama dosta izvodi u Mađarskoj i svetu, a takođe se izbegava naracija i ide se na stilizaciju, čime se izbegava patetika

Maja Izetbegović, koja igra glavnu žensku ulogu, izjavila je da je taj način igre vrlo zahtevan. “Rediteljka je tražila da igramo iz stomaka, da na taj način pokažemo iracionalnu strast i posvećenost likovima”, rekla je ona, dodajući da je osećala odgvoornost, jer je gost. Istakla je da su je svi divno primili i da je zadovoljna. Andrija Kuzmanović rekao je da taj stil predstave “Liliom” generalno nije njegova “šolja čaja”, ali su radili sa punim međusobnim poverenjem i drago mu je što se na najbolji način završava godina, za njega vrlo turbulentna. Ivana Nikolić, u ulozi madam Muskat, koja se bori za Liliomovo srce, objasnila je da joj je milje predstavljen u komadu poznat i da takav način života i porive likova može da pojmi sa razumevanjem.

Marko Živić, koji već 25 godina radi u BDP-u, izrazio je zadovoljstvo i novom predstavom i “Sumrakom bogova”, koji je režirao u BDP-u Jagoš Marković. Ocenio je stoga da je BDP, posle izvesnih problema u prethodnom periodu, otvorilo vrata i “krenulo na pravi put”. Živić je izrazio posebno zadovoljstvo saradnjom sa Majom Izetbegović, “velikom glumicom iz regiona.

Festival se nastavlja večeras predstavom Kazališta Ulysses – “Bakhe” Euripida, u režiji Lenke Udovički.