Vest | 11. decembra 2019.

OPROŠTAJ OD “ENGLEZA”

Kultna komedija „Ne igraj na Engleze“ mladog dramskog pisca Vladimira Đurđevića, u režiji Staše Koprivice, biće izvedena, posle 12 godina igranja, poslednji put 15. decembra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.

Posle uspešne praizvedbe 2. novembra 2007. u našem pozorištu, ovaj komad insceniran je u većini država bivše Jugoslavije  (Beograd – Podgorica – Tuzla – Kumanovo – Gradiška – Ljubljana – Novi Sad – Zagreb). Ipak, verzija Beogradskog dramskog pozorišta sa Danijelom Sičom, Ivanom Tomićem i Markom Živićem izaziva već punih dvanaest godina neprekidno interesovanje i rasprodata je iz meseca u mesec. Do sada je videlo preko 70.000 gledalaca u Beogradu, širom zemlje, ali i u Austriji, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori…

„Linija manjeg otpora“ jeste kredo kojim se vode Paun, Bule i Piksi – junaci ove komedije. Baveći se pomnim posmatranjem teleteksta, pravljenjem precizne strategije kako da se na utakmicama engleske lige zaradi što više novca i organizovanjem rituala praćenja razultata, ova tri momka su zaboravila da zapravo žive svoj život. Pošto je uvek neko drugi kriv za probleme koji ih prate, pošto je „u Srbiji nemoguće živeti“ i pošto se sve to može zaboraviti uz konzervu piva i tiket, oni su na to čuveno parče papira položili ne samo svoj novac, već i svoje dvadesetosmogodišnje prijateljstvo – čitav život.