Vest | 16. novembra 2019.

ONO ŠTO SE PREĆUTKUJE

Uzbudljiva drama Mate Matišića “Fine mrtve d(j)evojke”, u režiji Patrika Lazića premijerno će biti izvedena 23. novembra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Uzbudljiva drama Mate Matišića “Fine mrtve d(j)evojke”, u režiji Patrika Lazića premijerno je izvedena 23. novembra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta.
“Fine mrtve d(j)evojke”, jednog od najintrigantnijih umetnika nove generacije u regionu, Mate Matišića, komad je koji je i kao filmski i kao scenski predložak izazvao niz kontroverzi. Inspirisao je mladog reditelja Patrika Lazića da se intrigantnim temama pozabavi u diplomskoj predstavi, ostvarenoj u saradnji sa FDU, a mentori su bili profesor Egon Savin i docent Filip Grinvald.
Multimedijalni stvaralac Matišić – dežurni je uzbunjivač komformizma malograđanske javnosti. Film Dalibora Matanića iz 2002. kao i predstava u Kazalištu Gavela deset godina kasnije, dotakli su niz tabua i izazvali ostrašćene reakcije. Film je posle premijere 2002. godine osvojio priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima: čak šest nagrada u Puli (najbolji film, režija, produkcija, sporedna muška i ženska uloga, nagrada publike), te specijalne nagrade u Sočiju i Ženevi.
Kroz priču o lezbejskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njihovom suočavanju sa nerazumevanjem i predrasudama, Matišić dotiče niz neprijatnih, prozivajućih, socijalnih pitanja.
“To je priča o studentkinjama koje se doseljavaju u novi komšiluk, ni ne sluteći da su komšije redom veliki vernici i patriote koji ubijaju, siluju i abortiraju, brižni roditelji koji podižu frustriranu decu, kao i oni retki “dobri” koji uvek ćute… Susedstvo, u kom je trebalo da ostvare sanjanu idilu, odigraće im posmrtni marš čije korake vrlo dobro i uigrano znaju sve komšije. Dovodeći u pitanje sveto trojstvo hrvatskog, pa i srpskog društva: patriotizam, religiju i brak, Matišić ubada suštinu našeg malograđanskog licemerstva”, zapisao je reditelj Patrik Lazić.
Lazić potpisuje i adaptaciju i scenografska rešenja, dramaturg je Jelena Jovanović, kostimograf Višnja Žilić, a za dizajn zvuka bila je zadužena Teodora Đurković. Igraju: Milena Predić / Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov Đurđević, Ivan Zarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević i Teodor Vinčić
Reprize su 24, 26. i 27. novembra.