Vest | 10. marta 2020.

ODAVNO SE NE ZNA KO JE RUŽAN, KO PRLJAV, KO ZAO

Premijera predstave “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, po motivima istoimenog kultnog filma Etora Skole, u režiji Lenke Udovički biće izvedena 14. marta na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Crnohumorna, na momente morbidna priča o svakojakom snalaženju brojne porodice da preživi u uslovima potpune nemaštine, smeštena je na obod Rima, u kartonsko naselje. “Nema idiličnih pejzaža. Nema empatije. Nema ljubavi. Tu su samo pojedinačni interesi i želja da se zgrabi što više od onoga što je preteklo. Poznata istorija bolesti. Odavno se tu više ne zna ko je ružan, ko je prljav, a ko zao. Važno je samo da to nismo mi”, zapisao je autor teksta Slobodan Obradović.
“Sredinom sedamdesetih, Etore Skola snima film o subproletarijatu u kome italijanski neorealizam izvrće naglavačke – tako nastaju “Ružni, prljavi, zli”. Tih godina, dovoljno odmaknutim od nemaštine nakon Drugog svetskog rata, u vreme globalnog prosperiteta koji je obećavao dostizanje sveopšteg blagostanja, fim je brzo stekao kultni status kao duhovita groteska o jednoj familiji sa “dna kace”. Danas, 50 godina kasnije, svi smo tamo, svi se koprcamo u moralnom blatu na njenom dnu. A nekolicina koja je isplivala na vrh – daleko je bezdušnija i vodi nas u novu kataklizmu – treći svetski rat”, kaže rediteljka Lenka Udovički, koja je profesionalnu karijeru započela upravo u Beogradskom dramskom pozorištu, početkom devedesetih.
Autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, kompozitor Najdžel Ozborn i koreograf Staša Zurovac. Igraju: Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Iva Ilinčić Nina Janković, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović i Marko Gvero.
Reprize su od 15. do 20. marta.