О ПОЗОРИШТУ

Историјат

Београдско драмско позориште основано је 1947. године под именом Градско позориште, а прва представа МЛАДОСТ ОТАЦА, у режији Петра С. Петровића, по тексту Бориса Горбатова, одиграна је 20.фебруара 1948. године. Позориште је педесетих година прошлог века имало на уму политичке моменте развоја савремене уметности. Тада је било потребно пронаћи алтернативу академизму и конзервативизму који су неговала водећа позоришта у Југославији.Ново позориште је помогло да се упознамо са оним што се дешавало на водећим светским позорницама, те је охрабривало преводе савременог драмског репертоара али и успостављало нови позоришни језик. Београдско драмско позориште, најстарије градско позориште, постало је пример модерног театра, уживало је велику љубав публике и финансијску подршку државе.

После „златног доба“, које су обележиле представе настале по текстовима савремене америчке и европске драматургије, позориште је пролазило кроз кризе, обогаћене повременим успесима али је и залазило пут стрампутица, каткад бивало дезоријентисано у односу на епоху, па и на своје примарне циљеве.

Данас, Београдско драмско позориште настоји да омогући ауторима и глумцима да на његовим сценама развијају савремени позоришни репертоар. Увећани број продукција и честа гостовања омогућавају да сценска извођења нових драма буду широкодоступна публици. Било је година када су извођене само две представе недељно, било је и позоришних сезона када је Театар извео тек једну једину премијеру. Данас, представе се изводе на две сцене, седам дана недељно, а ансамбли редовно гостују по Србији и у иностранству.
ПРОЧИТАЈ ВИШЕ