Vest | 21. decembra 2021.

NOVIH DESET MAGIČNIH NASLOVA

“To je magija” moto je repertoarskog plana Beogradskog dramskog pozorišta najavljenog za 2022, posle osvrta na uspešnu godinu za nama.

Tokom 2021. godine, uprkos pandemiji i svim ograničenjima koje je donela, BDP je imalo 11 premijera, što sopstvenih produkcija, što koprodukcija, ukupno 207 izvođenja, više od 30 gostovanja, nagrade za najbolje predstave na Bitefu – „Cement Beograd“ Sebastijana Horvata i na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu – „Čitač“ Borisa Liješevića.
„Teška je situacija, ali je BDP bilo neko ostrvo da se okrepi duša i da se poveruje da će svet izgledati bolje u vremenima koja su ispred nas. Moto za narednu godinu je citat iz “Zaljubljenog Šekspira”. Ove godine je zaista bila magija izdržati taj ritam i uraditi sve ovo. Verujem da ćemo naredne godine podići lestvicu. U novim projektima igraće 65 glumaca. Uz naše produkcije, radujemo se i koprodukcijama“, izjavio je Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta. Radivojević je naglasio da „BDP ima programski budžet onoliko koliko imaju i drugi beogadski teatri. To što BDP radi ovim intenzitetom, to je zahvaljujući našim brojnim prijateljima, sponzorima, kao i pomoći publike koja nam na blagajni doprinosi da naš budžet bude zadovoljavajući. Određena sreedstva donose i gostovanja i koprodukcije. To je način na koji BDP funkcioniše. Iza velike produkcije već treću godinu zaredom stoji i velika borba da se obezbede sredstva“, rekao je Radivojević i zahvalio na angažmanu ansamblu i celom kolektivu.


Najavljen je rad na deset novih naslova sa najznačajnijim domaćim, regionalnim i evropskim pozorišnim stvaraocima
Drama „Zaljubljeni Šekspir“ Marka Normana i Toma Stoparda, na osnovu istoimenog hit filma čiju adaptaciju potpisuje Li Hol, prva je u nizu naslova u pripremi, a probe su već počele. Premijera je planirana 26. marta, u režiji Ane Tomović, a naslovnu ulogu igaće Luka Grbić. Projekat se radi u saradnji sa produkcijama „Disney Teatrical“ i „Prospot doo“ iz Slovenije, koje predstavlja Jurij Franko. i rediteljka Ana Tomović.


Sofoklovu „Antigonu“ režiraće slovenački umetnik Diego de Brea, a premijera je u planu za 28. maj. Jana Milosavljević, koja će igrati jednu od dve Antigone po rediteljevoj zamisli, pročitala je njegovo pismo: „Antigona je tragični sukob zasnovan na konfliktu između države i porodice, između vlasti i čoveka, između prava na jednoj i etike i morala na drugoj strani. Antigona je sinonim za ono što mi zovemo sloboda“, istakao je De Brea u poruci.
Premijera drame „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički i u koprodukciji s festivalom Belef najavljena je za 25. jun. Lenka Udovički objasnila je kako je na nju snažan utisak ostavio film „Tramvaj zvani želja“ i da Vilijamsa smatra jednim od najvećih pisaca psihološke drame 20. veka. “Pre tačno 30 godina upravo u BDP-u režirala sam diplomsku predstavu klase u kojoj je bila Branka Katić, koja će sada igrati glavnu ulogu. Verzija iz 1951. godine bila je umivena, cenzurisana i u skladu sa tim vremenom, ali je i tada bila kontroverzna u odnosu na to što je napisao Tenesi Vilijams jedan od najvećih pisaca. On je kreirao arhetipske likove”, rekla je Udovički.
Šekspirovog „Magbeta“ u režiji Nikite Milivojevića BDP sprema za 16. avgust, u koprodukciji s Budva grad teatrom, Šekspir festivalom u Čortanovcima i Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu. Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović istakao je dobru i sadržajnu saradnju s BDP-om, posebno u okviru festivala „Naši dani“, ocenjujući da je koprodukcija logičan sled. Zatim je pročitao poruku Milivojevića, koji je citatom iz „Magbeta“ najavio koncept predtave: „Za direk su me vezali, pobeći ne mogu nikud, već k’o medved svezan, moram da bijem boj s huškačima“.
„Prafaust“ Johana Volfganga Getea, u adaptaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, koprodukcija s Kazalištem Ulysses, biće premijerno izveden 26. avgusta na Brionima. Svetozar Cvetković je rekao da „kada čovek dođe u neki period života, podvlači crtu, pa je valjda red došao na Fausta. S Liješevićem sam dosta toga radio do sada i to je bilo značajno za nas obojicu, a i za te teatre u kojima smo radili. Hvala njemu i hvala Jugu što su pomislili da mi to možemo ovde da uradimo“, rekao je Cvetković i pročitao pismo reditelja, koji Fausta vidi kao „najteže od svih iskušenja, iskušenje besmisla“ i kao „komad o čežnji i želji za životom“.


Premijera Molijerovog „Mizantropa“ u režiji Juga Đorđevića biće 10. septembra. U ovoj postavci glavni lik je žena, u tumačenju Ljubinke Klarić. Reditelj je u eksplikaciji, koju je pročitala glumica, naveo da je “Molijerov komad o licemerima iz 17. veka i dalje aktuelan, ali da mu nova predstava pristupa iz još aktuelnije perspektive – ženske, te će se mizantropijom baviti kroz doživljaj sveta jedne žene”.
Frank Kastorf, jedan od najznačajnijih evropskih reditelja današnjice, postaviće u BDP-u Danteovu „Božanstvenu komediju“, a premijera je u planu za 15. oktobar. Prevoditeljka Bojana Denić, koja će biti deo stvaralačkog tima ove predstave, podsetila je da za dolazak jednog od najvećih reditelja današnjice treba zahvaliti scenografu Aleksandru Deniću, s kojim je Kastorf već deset godina u intenzivnom umetničkom dijalogu. Bojana Denić je rekla da se od maja prošle godine, kada je Kastorf bio u BDP-u, razgovaralo o izboru komada, o Dostojevskom, o Andriću, a na kraju se reditelj odlučio za veličanstveni ep iz 14. veka, koji i sam predstavlja jedan dijalog – između Dantea i Vergilija.
Drama Slobodana Obradovića „Yankee Rose“, priča o majci i sinu u formi mjuzikla, imaće praizvedbu 5. novembra u režiji Miloša Lolića. Glavnu ulogu igra Danica Maksimović koja je izjavila da oseća veliko uzbuđenje pred prvu saradnju sa svojim sinom, koji već duže vreme uspešno gradi rediteljsku karijeru u Nemačkoj. „U tekstu ima i vrcavog i komičnog i tragikomičnog. Najprijemčivije mi je to što će biti muzike, songova i što ćemo iz teksta izvući neke iznenađujuće scene i situacije. Koliko se radujem, toliko i ne. Znam da će biti krvavog posla“, rekla je Danica Maksimović.


Reditelj Haris Pašović još jedan je gost Beogradskog dramskog pozorišta. Postaviće projekat „Tri sestre i galeb“, prema dramama Čehova, a premijera je u planu za 17. decembar. Zahvaljujući BDP-u na pozivu, Pašović je ocenio da je „pozorišna i kulturna senzacija evropskog ranga imati ovih deset naslova na repertoaru i u jednoj sezoni sve ove ljude koji glume, režiraju i umetničke saradnike, to je u rangu Dojčes teatra ili Berliner ansambla. U protekla dva meseca bio sam ovde gledajući predstave i razgovarajući s glumcima. Video sam iznutra kako radi ovaj organizam. To je praznik energije, talenta i znanja. I fantastična generacija novih glumaca“, rekao je Pašović.
Najzad, za kraj naredne godine, za 30. decembar najavljena je premijera „Idiota“ Dostojevskog, u dramatizaciji Vladimira Tabaševića i režiji gosta iz Hrvatske Ivice Buljana. „Odabir “Idiota” je kao velika enciklopedija, pre svega emocija, intelekta, filozofije, ali i amalgam u kom susrećemo sve ono što je teatar napravio u 20. i 21. stoleću. Mislim da će nas ova adaptacija vratiti i na autore kao što su dramski pisac Bernar Mari Koltes i filmaši Gas van Sent i Lari Klark, da ćemo imati u isto vreme klasičnu, epsku predstavu s burnim pričama, ali da ćemo njome pokušati nešto reći o tome što BDP u ovom trenutku sa svojim snagama može napraviti, jedan veliki totalni teatar“, rekao je Buljan.
Knez Miškin biće Luka Grbić, najmlađi član ansambla i stipendista BDP-a, koji će pored te i uloge zaljubljenog Šekspira, u narednoj godini igrati i Hemona u „Antigoni“ i Sina u predstavi „Yankee Rose“. „Jako se radujem. Toliko klasika. Na fakultetu su govorili da nećemo imati puno takvih prilika. Radujem se ponovnoj saradnji sa Anom Tomović i po prvi put s rediteljima čije sam predstave samo imao prilike da gledam i da uživam u njima. Zahvalan sam svim ljudima koji su me predivno dočekali u ovom pozorištu“, izjavio je mladi glumac.


Legendarni dramski umetnik ovih prostora, Rade Šerbedžija, koji je prisustvovao predstavljanju plana BDP-a, dao je svojevrstan zaključak ovom događaju: „Zadovoljstvo je prisustvovati tako velikim projektima. I to nije samo ove godine. Čestitam Jugu. Impresivno je biti ovde u ovom teškom vremenu i videti kako jedno pozorište govori svojim jezikom, brani se na svoj način… Što je to u ovim vremenima da pozorište cveta a život se gasi. Ja već odustajem od mnogih stvari, ali čini me sretnim kad vidim da je Jug ’okupirao’ ovo pozorište, odnosno glumce. Čestitam im. Još od KPGT-a nisam video takvu divnu energiju i sjajan ansambl“, izjavio je Šerbedžija.