Vest | 02. marta 2020.

Nastavlja se u Podgorici 1. RUTA festival

Gradsko pozorište Podgorica domaćin je drugog u nizu prvog ciklusa RUTA festivala od 2. do 7. marta. Biće predstavljene najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, BiH, Srbije, Severne Makedonije i Slovenije.

Gradski teatri koji učestvuju na Festivalu su: Kazalište Ulysses Zagreb, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Dramski teatar Skoplje, MGL Ljubljana i Gradsko pozorište Podgorica, a biće izvedene predstave: “Ko se boji Virdžinije Vulf” (režija: Lenka Udovički, koprodukcija Kazališta Ulysses i BDP-a), “Plastelin” Vasilija Sigareva (režija: Marko Torlaković, BDP), “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana (režija: Kokan Mladenović, Kamerni teatar 55), “Stranci” Paola Đenovezea (režija: Nela Vitoševik, Dramski teatar) “Plah udah” Nejca Gazvode (tekst i režija, MGL), “Kozocid” Vide Ognjenović (tekst i režija, Gradsko pozorište).
RUTA festival je pokrenut prošle godine na inicijativu BDP-a, prvi susret je održan početkom decembra 2020. u Beogradskom dramskom pozorištu. Osim festivala, koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje savezne republike, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca. RUTA je jedinstvena po svom modelu, koji podrazumeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove članove Unije. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru i revijalnog je karaktera.
Naredni susret biće održan u Ljubljani u aprilu mesecu.
Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.
Festival otvara 2. marta regionalni hit – predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf” u režiji Lenke Udovički, rađena u koprodukciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Autorsku ekipu čine dramaturg Željka Udovičić Pleština, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, scenograf Stefano Katunar, koreograf Matija Ferlin, kompozitor Najdžel Ozborn. U predstavi igraju: Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Narednog dana, 3. marta na programu je “Plastelin” Vasilija Sigareva, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Komad je postao veliki hit posle praizvedbe u Moskvi 2001. i premijere u londonskom Rojal Kort teatru naredne godine. Mračno-beznadežna dramaturgija tzv “novog brutalizma” u ovom, kao i u ostalim njegovim dramama (“Crno mleko”, “Buba mara”), obračunava se sa besmislom u kom žive mladi ljudi u savremenom društvu. Reditelj Marko Torlaković, koji potpisuje i adaptaciju posvetio je “ovu predstavu deci čije detinjstvo nije do kraja odsanjano”. Prevod je uradio Novica Antić, dramaturg je Milica Nedeljković, kostimograf Dragica Laušević, a scenski pokret je uradila Marija Milenković. Igraju: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.