Vest | 14. decembra 2020.

NASTAVAK BFI U BEOGRADSKOM DRAMSKOM 19. DECEMBRA

Sedamnaesti po redu Beogradski festival igre (BFI) nastavlja se predstavom “Biće sve gore i gore i gore, moj prijatelju” belgijske trupe Voetvolk iz Antverpena, po konceptu i u koreografiji i izvođenju Lisbet Gruve, 19. decembra u 15.30h na Sceni “Olivera i Rade Marković” BDP-a.

Čuvena belgijska plesačica Lisbet Gruve, inspirisana snagom reči i kako moć govora zavisi od transa govornika, igrom prenosi hipnotizam jedne zanosne besede. Tokom procesa, ona koristi fragmente obraćanja ultrakonzervativnog američkog televizijskog propovednika Džimija Svagarta… U početku je reč prijateljska i smirena, ali iz njegove kompulzivne želje za ubeđivanjem, raste očaj. Konačno, ta želja otkriva svoju najdublju prirodu: nasilje.

Belgijska igračica i koreografkinja Lisbet Gruve je počela je da uči balet sa šest godina, a studije je pohađala na Baletskom institutu u Antverpenu. Nakon diplomiranja, nastavlja usavršavanje pri briselskom P.A.R.T.S.-u, a pre dvadesetak godina počela je da radi sa belgijskim rediteljem Janom Fabrom. Internacionalnu slavu je stekla zahvaljujući solo komadu “Kada je glavni muškarac jedna žena”, koji je Fabr kreirao za nju. Sarađivala je i sa trupama Ultima Vez i Nidkompani, kao i sa Grejs Elen Barki, Rinom Sastamoinen i Sidijem Larbijem Šerkaujiem. Sa Martinom Van Kovenbergom 2007. godine osnovala je trupu “Voetvolk”.

Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen i mesta nisu numerisana, a ulaznice možete kupiti OVDE.